Σύσφιγξη σχέσεων Πεκίνου – Τόκιο επιδιώκει ο Αμπε

Σύσφιγξη σχέσεων Πεκίνου – Τόκιο επιδιώκει ο Αμπε

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Προσέγγιση με το Πεκίνο επιδιώκει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, εκμεταλλευόμενος τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο στις 26 Οκτωβρίου.

Παρότι ο Σίνζο Αμπε επέλεξε σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα για την εκστρατεία επανεκλογής του το 2012, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μοιάζει έτοιμος να αναθερμάνει τις σχέσεις Πεκίνου – Τόκιο, παραμερίζοντας τις ανησυχίες που προκαλεί η ενίσχυση της κινεζικής επιρροής.

«Η διατήρηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας απαιτεί την εμπλοκή της Κίνας», λέει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Τόκιο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Η σύνοδος κορυφής μεταξύ Αμπε και Σι, που επιβεβαιώθηκε επίσημα χθες, θα είναι η πρώτη μετά το 2011.

Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις, από τη μεριά τους, πιέζουν για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, έτσι ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές απέναντι στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές ανταγωνίστριές τους. Η Κίνα είναι άλλωστε ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, με τις ιαπωνικές επενδύσεις στη χώρα να σημειώνουν άνοδο το 2017, πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η επίσκεψη του Σίνζο Αμπε στο Πεκίνο θα συνδυασθεί με επιχειρηματική σύνοδο, στην οποία περισσότεροι από χίλιοι αξιωματούχοι και στελέχη επιχειρήσεων θα συζητήσουν για τη σινοϊαπωνική συνεργασία και τις κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες.

Η Κίνα ελπίζει ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα στηρίξει μέσω δηλώσεών του την κινεζική «Πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος», που αφορά μεγάλες επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών και του εμπορίου σε περισσότερες από 60 χώρες. Η ιαπωνική συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να αμβλύνει τις επικρίσεις «οικονομικής αποικιοκρατίας» που αντιμετωπίζει το Πεκίνο για την επιθετική του επενδυτική τακτική σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή