Τραμπ: Δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την Τουρκία για την απελευθέρωση του Μπράνσον

Τραμπ: Δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την Τουρκία για την απελευθέρωση του Μπράνσον

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την Τουρκία για την απελευθέρωση και επιστροφή του πάστορα Αντριου Μπράνσον», σχολίασε σήμερα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βάζοντας τέλος στις φήμες για  άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση. 

Παράλληλα, επεσημάνε ότι «δεν προχωρά σε συμφωνίες για αιχμαλώτους», ωστόσο από την πλευρά των ΗΠΑ δήλωσε ότι εκτιμάται η εξέλιξη που πήρε η υπόθεση και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για τη βοήθειά του».

Σημείωσε δε ότι η εν λόγω τροπή στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα μπορεί να οδηγήσει από εδώ και πέρα στη ανάπτυξη «καλών, ίσως και εξαιρετικών, σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία». 

Ο πάστορας, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για την Ουάσινγκτον, θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. «Θα είναι υπεροχο να τον δω και να τον συναντήσω», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είναι ένας θαυμάσιος χριστιανός που έζησε μια τόσο δύσκολη εμπειρία».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου να απελευθερώσει, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για τρομοκρατία και κατασκοπεία.

Πρόκειται για μια ενέργεια που βάζει τέλος στην 24μηνη φυλάκισή του και του επιτρέπει να γυρίσει στην πατρίδα του. Η εν λόγω εξέλιξη θεωρείται να αποτελεί βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Αγκυρας και Ουάσιγκτον που είχε οξυνθεί εξαιτίας της παρατεταμένης κράτησής του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπράνσον καταδικάστηκε σε τρία χρόνια, ένα μήνα και 15 μέρες, αλλά ο δικαστής ήρε όλους τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εξαιτίας της καλής συμπεριφοράς του κρατουμένου και με δεδομένο ότι εξέτισε μεγάλο μέρος της ποινής.

Η αμερικανική κυβέρνηση ασκούσε επί μακρόν πιέσεις για την απελευθέρωση του ευαγγελιστή πάστορα στη μικρή Εκκλησία της Ανάστασης στη Σμύρνη.

Ερντογάν: Η τουρκική δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα

Την ίδια ώρα μετά μετά την απελευθέρωση του πάστορα ο Τούρκος πρόεδρος στην πρώτη αντίδρασή του σημειώσε ότι η τουρκική δικαιοσύνη έλαβε την απόφασή της ανεξάρτητα.

«Αγαπητέ, κύριε Πρόεδρε, όπως πάντα επισήμαινα, η τουρκική δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφασή της ανεξάρτητα» έγραψε ο Ερντογάν σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ελπίζω οι ΗΠΑ και η Τουρκία να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ως σύμμαχοι που είναι και να πολεμούν από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή