ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Aφέθηκε ελεύθερος ο Ναβάλνι -Μετά από 50 ημέρες φυλακή

Ρωσία: Aφέθηκε ελεύθερος ο Ναβάλνι -Μετά από 50 ημέρες φυλακή

Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος χθες ύστερα από 50 ημέρες παραμονής στην φυλακή, παρότι κλήθηκε σήμερα εκ νέου από τις αστυνομικές αρχές με την προσδοκία να παραπεμφθεί και πάλι στην δικαιοσύνη για μια υπόθεση του 2016, όπως έγραψε ο ίδιος, τελικά δεν του απαγγέλθηκε καμία κατηγορία, όπως ο ίδιος έγραψε την σελίδα του στο Telegram.

Ο Ναβάλνι έγραψε συγκεκριμένα ότι προσήλθε στο υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων «για να του απαγγελθεί κατηγορία», ο ανακριτής του έδωσε ένα «τυποποιημένο χαρτί στο οποίο διευκρινίζονταν τα δικαιώματα του», του ζήτησε να το διαβάσει και μετά από αυτό του είπε : «Τελειώσαμε, μπορείτε να φύγετε, θα είμαστε σε επικοινωνία».

«Όλο αυτό κράτησε τρία λεπτά», παρατήρησε ο Ναβάλνι , ισχυριζόμενος ότι ο λόγος που δεν του απαγγέλθηκε εκ νέου κατηγορία, είναι «ο θόρυβος που δημιουργήθηκε στα ΜΜΕ».

Νωρίτερα σήμερα ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε ανακοινώσει ότι ο ανακριτής τηλεφώνησε στον δικηγόρο του και τον ενημέρωσε ότι ο ίδιος θα πρέπει να παρουσιασθεί ενώπιον του για να του απαγγελθεί μια κατηγορία για ποινική υπόθεση, που είχε σχέση με συκοφαντική δυσφήμιση. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ναβάλνι, πρόκειται για δίωξη που ασκήθηκε το 2016 εναντίον του, μετά από αίτημα του πρώην συνεργάτη του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων Πάβελ Κάρποφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος καταπολέμησης της διαφθοράς, αποκαλύφθηκε ότι στην ιδιοκτησία του Κάρποφ περιήλθαν πολυτελή ακίνητα, και αυτοκίνητα, η απόκτηση των οποίων δεν μπορούσε δικαιολογηθεί «ακόμα και αν ως συνεργάτης του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων έπαιρνε τον μεγαλύτερο μισθό».

Η υπόθεση κατά την άποψη του Ναβάλνι χρησιμοποιήθηκε αρχικά «για να μου πάρουν τα τηλέφωνα, του υπολογιστές ώστε να μα μπορούν να τα ερευνήσουν». «Αφού ο στόχος τους επιτεύχθηκε, να ερευνήσουν δηλαδή τον υπολογιστή, η υπόθεση θάφτηκε ευμενώς για δύο χρόνια. Μάλιστα περάσε και ο χρόνος παραγραφής. Να όμως, που ξαναμπήκαν στην αποθήκη, τα βρήκαν και σήμερα επίσημα θα γίνω «κατηγορούμενος».

Από την πλευρά του ο πρώην ανακριτής του υπουργείου Εσωτερικών Ανατόλι Κάρποφ, ο οποίος υπέβαλλε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, είχε δηλώσει σήμερα το πρωί στο πρακτορείο Ria Novosti, ότι κατά του Ναβάλνι είχε απαγγελθεί πριν δύο χρόνια κατηγορία γι συκοφαντική δυσφήμιση και αυτή την στιγμή η υπόθεση θα παρακαμφθεί στην δικαιοσύνη.

Ο Κάρποφ ισχυρίσθηκε στις δηλώσεις του, ότι ενώ τον Μάιο του 2016 είχε κάνει αγωγή κατά του Ναβάλνι και η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη, αλλά επεστράφη για να διορθωθούν κάποιες παρατυπίες « τώρα απ ότι αντιλαμβάνομαι θα πρέπει να παραπεμφθεί εκ νέου στην δικαιοσύνη».

Ο Κάρποφ δήλωσε επίσης ότι αφορμή για να προσφύγει στη δικαιοσύνη και στις αστυνομικές αρχές, ήταν τα δημοσιεύματα στα οποία ο Ναβάλνι τον κατηγορούσε για μια σοβαρά εγκλήματα» που είχε διαπράξει, όπως για διαφθορά, απαγωγές ανθρώπων και για την δολοφονία του πρώην δικηγόρου της εταιρείας Hermitage Capital Σεργκέι Μαγνίτσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ