Νάλες (SPD): Τους επόμενους μήνες η απόφαση για τη λειτουργία του μεγάλου συνασπισμού

Νάλες (SPD): Τους επόμενους μήνες η απόφαση για τη λειτουργία του μεγάλου συνασπισμού

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Το ερώτημα εάν ο μεγάλος συνασπισμός λειτουργεί δεν θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα μιας κρατιδιακής εκλογικής αναμέτρησης. Θα είναι μια απόφαση η οποία θα ληφθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε η αρχηγός του SPD Αντρέα Νάλες, απαντώντας στην φημολογία περί ενδεχόμενης αποχώρησης του SPD από τον «μεγάλο» συνασπισμό, μετά και την ιστορική ήττα στις εκλογές, στην Βαυαρία.

«Η κακή εικόνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να μην περάσουν τα θέματα τα οποία είναι σημαντικά για μας και για τους πολίτες. Το όλο ύφος της συνεργασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο πρέπει να αλλάξει», δήλωσε σήμερα η κυρία Νάλες, αποδίδοντας και πάλι στις δυσλειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην Βαυαρία. «Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να ορίσουμε κόκκινες γραμμές», συνέχισε η αρχηγός του SPD και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιολογηθεί πόσο μπορούν να προχωρήσουν τα θέματα για τα οποία το κόμμα της έλαβε την εντολή να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό που προέχει τώρα, τόνισε η ίδια, «είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις» την προεκλογική εκστρατεία στην Έσση, όπου διεξάγονται εκλογές στις 28 Οκτωβρίου.

«Είτε θα προσπαθήσουμε άλλη μια φορά να λογικεύσουμε τον εταίρο μας είτε θα φύγουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Αρχηγός της Νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, ο οποίος είχε εξ αρχής διαφωνήσει με την συμμετοχή του κόμματος στον συνασπισμό υπό την 'Αγγελα Μέρκελ. Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές «εάν αυτή η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ επισήμανε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Βαυαρία ο «μεγάλος» συνασπισμός κρέμεται από μια κλωστή και θα πρέπει να δημιουργηθούν διαφορετικές σχέσεις μεταξύ των εταίρων προκειμένου να διασωθεί. Ο κ. Κλίνγκμπάιλ δήλωσε ακόμη ότι σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου θα εξεταστούν τα αποτελέσματα τόσο της Βαυαρίας όσο και της Έσσης, όπου η τοπική κυβέρνηση είναι επίσης «μεγάλος» συνασπισμός CDU και SPD, αλλά ζήτησε οι επόμενες δύο εβδομάδες να αφιερωθούν στον προεκλογικό αγώνα. Στην ίδια γραμμή εκφράστηκε και το μέλος του Προεδρείου του SPD Χάραλντ Κριστ, τονίζοντας ότι η κυρία Νάλες δεν θα δεχθεί τώρα πίεση από το κόμμα της προκειμένου να καταγγείλει την κυβέρνηση συνασπισμού. «Το SPD πρέπει να στηρίξει την Αντρέα Νάλες και να δείξει ότι μπορεί να υπάρξει ενότητα και αλληλεγγύη ακόμη και σε δύσκολες φάσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η ανασυγκρότηση του SPD είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ». Ο ίδιος δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί τελικά το κόμμα του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Περιμένουμε τώρα τις εκλογές στην Έσση. Η κακή εικόνα της κυβέρνησης δεν αφορά το SPD αλλά την καταστροφική συμπεριφορά της CSU και την διαμάχη με το CDU», δήλωσε και ο βουλευτής του κόμματος Γιοχάνες Καρς και απέρριψε την συζήτηση για καταλογισμό ευθυνών στην κυρία Νάλες.

Από την πλευρά των αναλυτών πάντως ο Βέρνερ Πάτσελτ δηλώνει στην Bild ότι το πρόβλημα του SΡD δεν είναι η Αντρέα Νάλες αλλά οι θέσεις του κόμματος, κυρίως στο ζήτημα της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης των μεταναστών, με την συντριπτική πλειοψηφία των παλιών υποστηρικτών του κόμματος να διαφωνούν με την γραμμή της ηγεσίας. «Ο μεγάλος συνασπισμός δεν κάνει βέβαια καλό στο SPD", κατέληξε ο κ. Πάτσελτ και προέβλεψε ότι με τις επικείμενες εκλογές στην Έσση, «το δράμα θα επιταχυνθεί και δεν αποκλείεται και η αποχώρηση από την κυβέρνηση». Το ενδεχόμενο καταγγελίας της συνεργασίας με την 'Αγγελα Μέρκελ και νέων εκλογών χαρακτηρίζει «πολιτική αυτοκτονία» ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Γιούργκεν Φάλτερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή