Νέο αποτρόπαιο σενάριο για τον Κασόγκι

Νέο αποτρόπαιο σενάριο για τον Κασόγκι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις στη Σαουδική Αραβία για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, οι τουρκικές αρχές ερευνούν ένα νέο ανατριχιαστικό σενάριο για το τέλος του 59χρονου δημοσιογράφου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, το 15μελές «εκτελεστικό απόσπασμα» των Σαουδαράβων που φέρεται να δολοφόνησε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο, στις 2 Οκτωβρίου, στη συνέχεια εξαφάνισε το πτώμα του με οξύ, για να μην αφήσει ίχνη.

Σύμφωνα με τη Haberturk, η τουρκική αστυνομία και η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) θεωρούν σοβαρή την καταγγελία και θα τη διερευνήσουν εξονυχιστικά. Χθες το βράδυ, κοινή ομάδα Τούρκων και Σαουδαράβων ειδικών εισήλθε στο προξενείο για να ξεκινήσει τις έρευνες γύρω από την εξαφάνιση του Κασόγκι. Νωρίτερα, αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι η υπηρεσία του διαθέτει ηχητικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εντός προξενείου και ότι έχει ήδη ενημερώσει τους Σαουδάραβες και τους Αμερικανούς.

Αξιόπιστη έρευνα

Την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας αξίωσαν από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας «αξιόπιστη έρευνα, η οποία θα αποκαταστήσει την αλήθεια». Παράλληλα, συνεχίζονται οι δηλώσεις μη συμμετοχής στο λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου», τη διεθνή επενδυτική σύνοδο που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία.

Αντιμέτωπος με τη διεθνή πίεση, ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε εσωτερική διερεύνηση της υπόθεσης από τον γενικό εισαγγελέα του βασιλείου. Παράλληλα, απέρριψε τις απειλές για κυρώσεις κατά της χώρας του και προειδοποίησε ότι το Ριάντ θα απαντήσει, υπενθυμίζοντας ότι «το πετρέλαιο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία».

Τηλεφωνική συνομιλία 20 λεπτών είχε για το φλέγον θέμα ο Ντόναλντ Τραμπ με τον βασιλιά Σαλμάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος πιθανολόγησε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από «ανεξέλεγκτα στοιχεία». Αργά χθες το βράδυ, το CNN μετέδωσε ότι το Ριάντ ετοιμαζόταν να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία θα παραδεχόταν ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός, υποστηρίζοντας ότι πέθανε στη διάρκεια ανάκρισης που είχε άσχημη εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή