Γερμανία: Οι σημαντικότερες διαρροές από το CSU

Γερμανία: Οι σημαντικότερες διαρροές από το CSU

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγαλύτερες απώλειες του CSU δεν κατευθύνθηκαν προς κάποιο άλλο κόμμα, αλλά εις τας… αιωνίους μονάς. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της γερμανικής τηλεόρασης, 240.000 ψηφοφόροι που το 2013 είχαν επιλέξει τους Χριστιανοκοινωνιστές, δεν ζουν πλέον, ενώ η δημοτικότητα του κόμματος στους νέους ψηφοφόρους είναι πολύ περιορισμένη.

Πέραν των δημογραφικών προβλημάτων, οι σημαντικότερες διαρροές από το CSU (220.000 ψηφοφόροι) σημειώθηκαν προς το τοπικιστικό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων, ενώ 190.000 ψήφοι διέρρευσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση (προς τους Πράσινους) και 160.000 μεταπήδησαν στην AfD.

Ετσι, στα αποτελέσματα των βαυαρικών εκλογών μπορεί κανείς να διαβάσει τόσο την απόρριψη προς την ακροδεξιά ροπή του επικεφαλής του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, μέσα από τη διαρροή ψηφοφόρων του προς τους Πράσινους, όσο και τη συνολική ενίσχυση του «αντιμεταναστευτικού στρατοπέδου».

Η τράπουλα «ξαναμοιράστηκε» με απώλειες για τους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά το άθροισμα των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιά του κέντρου ανέβηκε στο 64,5% από 60% το 2013. Στα κόμματα αυτά περιλαμβάνονται και οι Φιλελεύθεροι (FDP) που απέσπασαν ποσοστό 5%, που τους επέτρεψε την οριακή είσοδο στην τοπική Βουλή.

«Αυτό που συνέβη στη Βαυαρία συμβαίνει εδώ και καιρό σε ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Μάιντς, Γιούργκεν Φάλτερ. «Τα μεγάλα κόμματα αποδυναμώνονται λόγω κοινωνικών αλλαγών». Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται η συρρίκνωση του ρόλου της θρησκείας, που στη Βαυαρία συνδέεται με την ψήφο προς τους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά και η διάρρηξη του δεσμού των μελών της εργατικής τάξης με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Στις εκλογές της Κυριακής, για κάθε δύο ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών που έμειναν πιστοί στο κόμμα, ένας διέρρευσε προς τους Πράσινους. Η ηγεσία των Πρασίνων μίλησε για «μήνυμα αλλαγής», ιδίως δεδομένων των δημογραφικών χαρακτηριστικών της ψήφου προς τους Πράσινους, που είχαν μεγάλη επιτυχία στη δεξαμενή των ψηφοφόρων που συνήθιζαν να απέχουν, των νέων που ψήφισαν για πρώτη φορά και των κατοίκων των πόλεων. Οι Πράσινοι ευελπιστούν ότι το 17,5% της Βαυαρίας θα λειτουργήσει υπέρ τους και στις εκλογές της Εσσης στις 28 Οκτωβρίου, όπου ήδη συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η αποχή ήταν η μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων και για την AfD, η οποία ωστόσο έχασε δύο μονάδες σε σχέση με το 12% που είχε αποσπάσει στη Βαυαρία πέρυσι στις ομοσπονδιακές εκλογές. Η απώλεια αυτή δεν προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς στη Βαυαρία υπάρχει το φαινόμενο του κόμματος Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, που ανταγωνίζεται από πολλές απόψεις την AfD, ζητώντας τέλος στη «μαζική μετανάστευση», έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ, μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων κ.τ.λ. Ούτε το κόμμα αυτό ούτε ο επικεφαλής του, Χουμπέρτους Αϊβάγκνερ, έχουν «διαύλους» επικοινωνίας με την πολιτική σκηνή εκτός Βαυαρίας, στοιχείο που τους καθιστά πιο «αυθεντικούς» στα μάτια κυρίως των ψηφοφόρων της βαυαρικής υπαίθρου.

Πάντως, το κόμμα που όπως όλα δείχνουν θα συγκυβερνήσει με το CSU έχει και τη στήριξη παραγόντων της οικονομίας. «Η ενίσχυση της υπαίθρου με σύγχρονες υποδομές και με καλές ευρυζωνικές συνδέσεις είναι θέματα που μας καίνε», δήλωσε στη FAZ η εκπρόσωπος της ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων VDMA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή