ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ σχεδιάζει επίσκεψη στην Κριμαία

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ σχεδιάζει επίσκεψη στην Κριμαία

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κριμαία τον Απρίλιο του 2019 και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την έναρξη τακτικών επιβατικών πτήσεων ανάμεσα στη Συρία και τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Κριμαία αντιμετωπίζει κυρώσεις της Δύσης μετά την προσάρτηση της τότε ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία το 2014. Η Συρία υπόκειται επίσης σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν μέλη αντιπροσωπείας της Κριμαίας που επισκέφθηκε τη Συρία αυτή την εβδομάδα, περιλαμβανομένου του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως αξιωματούχοι από τη Συρία και την Κριμαία συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν Συριακό Εμπορικό Οίκο στην Κριμαία και μια κοινή ναυτιλιακή εταιρία. Συμφώνησαν επίσης να διευκολύνουν οικονομικά και τραπεζικά μέτρα.

«Η Κριμαία είναι το πλησιέστερο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα και ως εκ τούτου μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στο διμερές εμπόριο ανάμεσα στη Συρία και την Κριμαία, και ανάμεσα στη Συρία, την Κριμαία και τη Ρωσία», ανέφερε το SANA, επικαλούμενο δήλωση του Σύρου υπουργού Οικονομικών Σαμέρ Χαλίλ.

Η Ρωσία είναι σύμμαχος του Άσαντ στον πόλεμο που μαίνεται επτά χρόνια στη Συρία. Οι ηγέτες άλλων δύο περιοχών που αποσχίστηκαν από τη Γεωργία τις οποίες υποστηρίζει η Ρωσία, η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία, επισκέφθηκαν επίσης τη Δαμασκό φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ