ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Το όνομα της Μακεδονίας δεν αλλάζει, απλά συμπληρώνεται

Ζάεφ: Το όνομα της Μακεδονίας δεν αλλάζει, απλά συμπληρώνεται

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η συνεδρίαση για τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να υπερψηφιστούν, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Χθες, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και σήμερα δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο» και στην εύρεση λύσεων μέσα από την συζήτηση.

«Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να ασκήσω πίεση σε θεσμούς η σε δικαστήρια» δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, απαντώντας σε βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος VMRO, που ζήτησε οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να καθίσουν  στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν το μέλλον της χώρας, όπως μεταδίδει το ΜΙΑ. 

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ότι «το όνομα της χώρας δεν αλλάζει, απλά μόνο συμπληρώνεται» και ότι «σχετικά με το ονοματολογικό και την συμφωνία με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε εξουσιοδότηση και να ρωτήσουμε τον λαό». 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).