ΚΟΣΜΟΣ

O 11χρονος Παλαιστίνιος που πάσχει από λευχαιμία και έγινε «διάσημος» σεφ (φωτογραφίες – βίντεο)

o-11chronos-palaistinios-poy-paschei-apo-leychaimia-kai-egine-diasimos-sef-fotografies-amp-8211-vinteo-2278434

Αν και η λευχαιμία τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το σχολείο, ο 11χρονος Παλαιστίνιος Μαχμούντ Αμπού Νάντα έγινε σεφ μετά την παρακολούθηση μαθημάτων μαγειρικής σε ένα εστιατόριο στη Γάζα. Σήμερα μπορεί να ετοιμάσει πολλά διαφορετικά πιάτα.

Ο 11χρονος, ο οποίος ταλαιπωρείται και από την αναιμία, επέλεξε την οικιακή εκπαίδευση λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Ωστόσο, η ασθένειά του δεν τον εμπόδισε να ασκήσει το χόμπι της μαγειρικής με το οποίο εντυπωσίασε πολλούς ανθρώπους. Όπως διηγείται ο ίδιος στο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισε να μπει στην κουζίνα ενός εστιατορίου στη Γάζα μία ημέρα που έτρωγε εκεί με την οικογένειά του. Αυτά που είδε προσήλκυσαν τόσο πολύ το ενδιαφέρον του που έμεινε αρκετή ώρα για να παρακολουθεί με θαυμασμό τον σεφ. Αμέσως μετά ο Αμπου Νάντα υποβλήθηκε σε μια μικρή δοκιμή από τον σεφ του εστιατορίου.

Ο σεφ έβαλε πολλά πιάτα με μπαχαρικά και ο 11χρονος εξέπληξε φοβερά αυτόν αλλά και τους βοηθούς του όταν τα αναγνώρισε ένα προς ένα.

o-11chronos-palaistinios-poy-paschei-apo-leychaimia-kai-egine-diasimos-sef-fotografies-amp-8211-vinteo0

«Τα αναγνώρισα όλα μόνο από τη μυρωδιά τους», θυμάται το αγόρι και προσθέτει ότι εκείνο που θαύμασαν επίσης ήταν το στυλ του στη χρήση των μαχαιριών. Στη συνέχεια θέλησε να δουλέψει δίπλα στους σεφ των μεγάλων εστιατορίων, εκείνοι όμως αρνήθηκαν επειδή ο νόμος απαγορεύει την παιδική εργασία. Τον δέχθηκαν όμως ως εκπαιδευόμενο και με το πέρασμα του χρόνου, έμαθε τα μυστικά αρκετών ανατολίτικων και δυτικών πιάτων.

Ο 11χρονος αποκάλυψε το ταλέντο του για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, όταν άρχισε να μιμείται τη μητέρα του φτιάχνοντας σάντουιτς και χυμούς. Το πρώτο πιάτο που έφτιαξε ήταν ένα μεγάλο σάντουιτς με αυγά και λαχανικά για τη μεγαλύτερη αδερφή του, Γιασμίν, πέντε χρόνια μεγαλύτερή του και καρκινοπαθή, όπως ο ίδιος.

o-11chronos-palaistinios-poy-paschei-apo-leychaimia-kai-egine-diasimos-sef-fotografies-amp-8211-vinteo2

Όπως λέει, χτύπησε τα αυγά μόνα τους στην αρχή, μετά πρόσθεσε μερικά μπαχαρικά και ύστερα έφτιαξε μία ειδική σάλτσα. Στη συνέχεια πρόσθεσε μερικά λαχανικά και έψησε το μείγμα το οποίο έβαλε στο πιάτο μαζί με το δημοφιλές αραβικό ψωμί.

Η πρώτη του πρακτική εξάσκηση εκτός σπιτιού ήταν στη διάρκεια της θεραπείας του σε μία τοπική ομάδα υποστήριξης του καρκίνου στη Γάζα. Προσφέρθηκε να μαγειρέψει για τους ασθενείς και για 60 παιδιά…Έφτιαξε το ίδιο σάντουιτς που είχε κάνει για την αδελφή του.

o-11chronos-palaistinios-poy-paschei-apo-leychaimia-kai-egine-diasimos-sef-fotografies-amp-8211-vinteo4

Ενώ η οικογένειά του εκτιμά το ταλέντο του, παράλληλα φοβάται ότι η σωματική προσπάθεια μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του καθώς ο μικρός υποβάλλεται συχνά μαζί με την αδελφή του σε μετάγγιση αίματος. Ο ίδιος ο Αμπου Νάντα γνωρίζει τη φύση της ασθένειάς του, η οποία απαιτεί από αυτόν να μην καταπονείται και να μένει στο σπίτι. Όμως η αγάπη του για τη μαγειρική είναι τόσο δυνατή που τον κάνει να ξεχνά την ασθένειά του και να οργανώνει τον χρόνο του ώστε να εργάζεται ήρεμα και άνετα για να μην κουράζεται.

o-11chronos-palaistinios-poy-paschei-apo-leychaimia-kai-egine-diasimos-sef-fotografies-amp-8211-vinteo6

Εκτός από την εκπαίδευσή του στο εστιατόριο, ο 11χρονος σερφάρει στο Διαδίκτυο όπου ανακαλύπτει νέες γεύσεις από διάφορα μέρη του κόσμου.

o-11chronos-palaistinios-poy-paschei-apo-leychaimia-kai-egine-diasimos-sef-fotografies-amp-8211-vinteo8

Πηγή Φωτό: Twitter