Ρευστό το σκηνικό στα Σκόπια για την αλλαγή του Συντάγματος

Ρευστό το σκηνικό στα Σκόπια για την αλλαγή του Συντάγματος

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε, για δεύτερη ημέρα σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων η προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να πείσει τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, βάσει των προβλεπόμενων στην Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της συζήτησης δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72 (βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων), ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, με επιστολή του προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα του στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και τη στάση που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Μίτσελ ζήτησε από τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες,προκειμένου οι βουλευτές του κόμματος να αποφασίσουν ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν επί της πρότασης για αλλαγή του Συντάγματος,« χωρίς απειλές βίας, εκδίκησης, ή άλλη μορφή εξαναγκασμού». 

Διαβάστε: ΗΠΑ προς VMRO: Ψηφίστε τις συνταγματικές αλλαγές

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Σκοπίων, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή