ΚΟΣΜΟΣ

Ο μισογυνισμός στα εγκλήματα μίσους

Ο μισογυνισμός στα εγκλήματα μίσους

Τα εγκλήματα μίσους είναι αδικήματα που πυροδοτούνται από την προκατάληψη που έχει κάποιος εναντίον κάποιας αναπηρίας, της φυλής, της θρησκείας, του σεξουαλικού προσανατολισμού και άλλων χαρακτηριστικών του ατόμου. Θα πρέπει άραγε και άλλα από τα λεγόμενα «προστατευόμενα χαρακτηριστικά» να περιληφθούν επίσης;

Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε ότι η Νομική Επιτροπή θα ερευνήσει το κατά πόσον αδικήματα που πυροδοτούνται από τον μισογυνισμό, την προκατάληψη και το μίσος κατά των γυναικών, θα πρέπει να συμπεριληφθούν. Οπως διαπιστώθηκε, το ίδιο θα συμβεί και με τη μισανδρία. Επίσης θα εξετασθεί κατά πόσον θα πρέπει να περιληφθούν στην ίδια κατηγορία τα αδικήματα που πυροδοτούνται από το μίσος εναντίον των ηλικιωμένων, όπως εξάλλου και κατά κάποιων εναλλακτικών πολιτισμικών ομάδων όπως είναι οι πανκς.

Η Νομική Επιτροπή, ένα ανεξάρτητο σώμα που ελέγχει τους νόμους και πώς αυτοί θα πρέπει να ανανεωθούν, άρχισε την έρευνά της στα εγκλήματα μίσους έπειτα από μια εκστρατεία της βουλευτού των Εργατικών, Στέλα Κρίζι, η οποία ήθελε να αναγνωριστεί ο μισογυνισμός σαν το φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος εξαιτίας των υψηλών επιπέδων κακοποίησης που υποβάλλονται κορίτσια και γυναίκες. Οσον αφορά το ζήτημα της μισανδρίας, όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών βαρώνη Ουίλιαμς, η κυβέρνηση πάντα αντιδρά σε αυτά που «επιτάσσουν η κοινή γνώμη και άλλοι οργανισμοί». Και όπως φαίνεται, τουλάχιστον, κάποιοι πιστεύουν ότι η μισανδρία αποτελεί θέμα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητάει από τη Νομική Επιτροπή να προτείνει να συγκαταλεχθεί η μισανδρία στα εγκλήματα μίσους, αλλά ζητάει να γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

Τα εγκλήματα μίσους περιλαμβάνουν λεκτική κακοποίηση, φυσική βία και αδικήματα κατά της περιουσίας όπως είναι το γκράφιτι και ο εμπρησμός. Οι ποινές που επιβάλλονται σε τέτοια αδικήματα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, γιατί αυτά τα αδικήματα δεν επηρεάζουν μόνο μεμονωμένα θύματα, αλλά διασπείρουν τον τρόμο σε ολόκληρη την ομάδα στην οποία ανήκει το θύμα.

Πέρυσι ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους σε Αγγλία και Ουαλλία ανήλθε στις 83.000 και όλα δείχνουν ότι θα σημειωθεί νέα αύξηση φέτος.