Υπόθεση Κασόγκι: «Τον τεμάχισαν σε επτά λεπτά»

Υπόθεση Κασόγκι: «Τον τεμάχισαν σε επτά λεπτά»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκτελεστές του Τζαμάλ Κασόγκι τον βασάνισαν άγρια μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και άρχισαν να τον ακρωτηριάζουν ενώ ήταν ακόμη ζωντανός, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ότι οι 15 εκτελεστές που είχαν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ έκοψαν τα δάχτυλα του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο από την «ανάκριση» και το φρικτό τέλος του Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι διακρίνεται η φωνή του τότε πρόξενου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Ουτάιμπι, ο οποίος εμφανίζεται να λέει στους ανακριτές – εκτελεστές: «Πηγαίνετε κάπου αλλού να κάνετε αυτή τη δουλειά, γιατί θα έχω πρόβλημα». Ενα άλλο πρόσωπο ακούγεται να του απαντά: «Αν θες να ζήσεις, όταν επιστρέψεις στη Σαουδική Αραβία, σκάσε». Χθες, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι ο Ουτάιμπι, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στη χώρα του, απηλλάγη των καθηκόντων του και ανακρίνεται για «παραβιάσεις», χωρίς να προσθέτει περισσότερες πληροφορίες για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, που εδρεύει στο Κατάρ, το πτώμα του Κασόγκι τεμαχίστηκε σε διάστημα μόλις επτά λεπτών από τον Σαλάχ Μοχάμεντ αλ Τουμπάιγκι, επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών.

Με μουσική

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που επικαλείται το Al Jazeera, ο Τουμπάιγκι φέρεται να συνιστά στους «ανακριτές» να ακούν μουσική την ώρα της «δουλειάς» και στη συνέχεια να βάζει τα ακουστικά, προτού αρχίσει το μακάβριο έργο του.

Από την πλευρά της, η αμερικανική εφημερίδα New York Times δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον τέσσερις εκ των «ανακριτών» βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ εννέα εξ αυτών εργάζονται στις αρχές ασφαλείας ή άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Κάποιοι εξ αυτών ταξίδεψαν κατ’ επανάληψη με τον πρίγκιπα σε πρόσφατες περιοδείες του στο εξωτερικό, πιθανώς ως σωματοφύλακες.

Χθες το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος είχε επισκεφθεί την προηγούμενη ημέρα το Ριάντ, συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου, χθες το απόγευμα ομάδα ειδικών των τουρκικών αρχών ασφαλείας μπήκε στην κατοικία του Σαουδάραβα πρόξενου, στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισε την αναζήτηση ενδείξεων γύρω από το δράμα του Τζαμάλ Κασόγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή