Βλαντιμίρ Τσιζόφ: Η διένεξη Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα

Βλαντιμίρ Τσιζόφ: Η διένεξη Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό θα μπορούσε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα. Θα πρέπει να επιλυθεί τώρα, αλλά όχι παρακλάδι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MIA, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ. 

«Η γενική εκτίμησή μου συμπίπτει με την αξιολόγηση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ, η οποία την κήρυξε την συμφωνία των Πρεσπών ως άκυρη», η οποία επιβεβαιώνεται και μέσω της χαμηλής προσέλευσης του λαού στο δημοψήφισμα που ήταν πολύ κάτω από το 50%, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιζόφ. Παράλληλα, έκανε λόγο για σύγχυση σχετικά με τι ήταν ακριβώς το δημοψήφισμα. «Εάν πρόκειται για το νέο όνομα, τότε γιατί δεν αναφέρθηκε καν το όνομα στην ερώτηση που τέθηκε στο δημοψήφισμα;», διερωτήθηκε. 

Ερωτηθείς σχετικά ο Ρώσος πρεσβευτής επανέλαβε ότι «υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές, εννοώ τις κυβερνήσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών» για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και συμπλήρωσε:

«Θυμάμαι στη δεκαετία του '90, ότι η Θεσσαλονίκη – η οποία ήταν μια πόλη 600.000 τότε – διοργάνωσε τεράστιες συγκεντρώσεις. Αυτό ήταν περίεργο, αλλά ήταν επίσης και μια ένδειξη ενίσχυσης του αδιεξόδου. Οπως καταλαβαίνω (αν και μπορώ να κάνω λάθος φυσικά), για τους Ελληνες δεν είναι τόσο το όνομα που έχει σημασία, αλλά όλα όσα σχετίζονται με την ταυτότητα. Μπορεί να είναι η Βόρεια Μακεδονία, η Άνω Μακεδονία, η Κάτω Μακεδονία, αλλά το "ποιοι είναι οι Μακεδόνες;" και το "πώς θα φέρουν το ίδιο όνομα με εκείνους που θεωρούν ως εαυτούς – απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου" τους αφορά περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Τσιζόφ. 

Σημείωσε δε, ότι το ζήτημα της γλώσσας είναι ένα ακόμη στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία για την επίλυση. «Γνωρίζω πώς αντιμετωπίστηκε το θέμα της γλώσσας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας – θα έλεγα με πολύ δύσκολο τρόπο. Περισσότερο μοιάζει με την παράκαμψη του ζητήματος παρά την επίλυσή του. Ομως, και πάλι, το όλο ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί πολύ νωρίτερα», συμπληρώνει. 

Με συνέντευξή που παραχώρησε στην «Κ» τον περασμένο Ιούνιο ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ είχε επαναλάβει την αντίθεσή της Μόσχας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια εκφράζοντας την ελπίδα να μην προκληθούν αποσταθεροποιητικές καταστάσεις, τύπου Ουκρανίας. 

«Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι οι περαιτέρω εξελίξεις πρέπει να ρυθμίζονται σε διμερή βάση, χωρίς πιέσεις εξωτερικών παραγόντων. Διότι ενώ η συμφωνία αυτή καθ’ αυτή ελπίζουμε να ενισχύσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη συνεργασία των δύο χωρών, δεν πρέπει ωστόσο να θεωρηθεί ως αφορμή για ταχεία ένταξη της γειτονικής σας χώρας σε στρατιωτικό συνασπισμό», είχε επισημάνει στην «Κ». 

Στο πλαίσιο της συνέντευξή του στο ΜΙΑ, ο κ. Τσιζόφ τόνισε ότι αν επιτευχθεί τελικώς η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, «αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις (Ρωσίας-ΠΓΔΜ), διότι θα πρέπει να υπολογίσουμε τους κινδύνους και τα συμφέροντά μας σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων». «Εάν η ΠΓΔΜ γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να πληρώσετε 2% του ΑΕΠ σας για την άμυνα. Δεν ξέρω αν ο λαός της ΠΓΔΜ είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό. Για την  άμυνα. Ενάντια σε ποιόν; Από ποιούς θα προετοιμαστούν οι ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ για να υπερασπιστούν τη χώρα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσιζόφ. 

Περί απέλασης Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα

Ερωτηθείς για το πως έχουν διαμορφωθεί οι σχέσεις Ρωσίας με την Ελλάδα μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας ο κ. Τσίζοφ υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα ατυχές γεγονός. Αλλά πιστεύω ότι τα αμοιβαία συναισθήματα μεταξύ των δύο λαών είναι πολύ ισχυρότερα και ξεπερνούν αυτό το γεγονός. Φυσικά αντιδράσαμε καθώς τα ισοδύναμα αντίποινα ισχύουν για όλους». 

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις κατηγορίες που απηύθυνε η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.


Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ στον Πέτρο Παπακωνσταντίνου στην «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή