ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστιες ουρές για κάνναβη

terasties-oyres-gia-kannavi-2278786

ΤΟΡΟΝΤΟ. Επειτα από σχεδόν έναν αιώνα απαγόρευσης, ο Καναδάς έγινε χθες η πρώτη χώρα του G20 που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, προχωρώντας σε μια ιστορική μεταρρύθμιση, την οποία ανέμεναν με χαρά όχι μόνον οι καταναλωτές αυτής της ήπιας ναρκωτικής ουσίας αλλά και οι χρηματιστηριακές αγορές. Από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (05.30 ώρα Ελλάδος σήμερα) στο Σεν-Ζαν-ντε-Τερ-Νεβ, στον ανατολικό Καναδά, δεκάδες άνθρωποι αψήφησαν το κρύο επί πολλές ώρες για να αγοράσουν τα πρώτα γραμμάρια κάνναβης που θα πωλούνταν νόμιμα από κατάστημα της εταιρείας Tweed, το οποίο άνοιξε για λίγο από τα μεσάνυχτα με την αφορμή αυτή. Ο Ιαν Πάουερ είχε πάει από τις 20.00 τοπική ώρα προχθές γιατί ήθελε «να γραφτεί στην ιστορία».

«Ηταν το όνειρό μου να είμαι ο πρώτος άνθρωπος που θα αγοράσει το πρώτο γραμμάριο νόμιμης κάνναβης και να ’μαι», δήλωσε. «Πετάω στα σύννεφα, είμαι κατενθουσιασμένος, δεν σταματάω να χαμογελάω. Δεν κρυώνω. Εχει πάγο έξω, αλλά εγώ δεν κρυώνω», προσέθεσε.

Τρία χρόνια μετά την εκλογή της, η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό υλοποίησε μία από τις πιο συμβολικές προεκλογικές της δεσμεύσεις: ο Καναδάς είναι μόλις η δεύτερη χώρα στον πλανήτη που νομιμοποιεί τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μετά την Ουρουγουάη το 2013.

Στις ΗΠΑ έχει επίσης νομιμοποιηθεί η χρήση του μαλακού αυτού ναρκωτικού για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε 8 πολιτείες –η Καλιφόρνια αποτελεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018 τη μεγαλύτερη νόμιμη αγορά παγκοσμίως– και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, χώρες όπως η Ολλανδία ή η Ισπανία έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση και την κατοχή μαριχουάνας ή νομιμοποιήσει τη χρήση θεραπευτικής κάνναβης.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού στον Καναδά θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί από τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι θα προσέλθουν στις κάλπες εντός ενός έτους για να καταθέσουν την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων κρίνεται μέχρι στιγμής αβέβαιο.

Τέσσερα δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση επέτρεψε σε κάθε επαρχία να διοργανώσει μόνη της το εμπόριο του χόρτου αυτού και από το Μόντρεαλ έως το Βανκούβερ, περνώντας από το Τορόντο και το Γουίνιπεγκ, κάθε περιοχή ακολούθησε τη δική της συνταγή για να διοργανώσει αυτή την επικερδή αγορά, που αποτιμάται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως.

Η συντηρητική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο της Οτάβας πολλαπλασίασε τις επιθέσεις της τις τελευταίες ημέρες για το μέτρο αυτό, το οποίο, σύμφωνα με τους αντιπάλους του Τριντό, αλλά και γιατρούς, εφαρμόστηκε εσπευσμένα και εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. «Προηγήθηκε συνεργασία τουλάχιστον δύο ετών με τις διάφορες διοικήσεις», απάντησε προχθές ο Τριντό, επαναλαμβάνοντας ότι η νομιμοποίηση θα επιτρέψει να περιοριστεί η πρόσβαση των εφήβων σε αυτήν τη ναρκωτική ουσία και «να πάρουμε το χρήμα από τις τσέπες των εγκληματικών οργανώσεων».