ΚΟΣΜΟΣ

Σώος ο διοικητής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

soos-o-dioikitis-toy-nato-sto-afganistan-2278902

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν σκότωσαν τους τρεις σημαντικότερους εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης στην επαρχία Κανταχάρ. Σωματοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον των αξιωματούχων μόλις ολοκλήρωσαν τις επαφές τους με τον διοικητή των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στη χώρα, στρατηγό Οστεν Μίλερ, ο οποίος δεν τραυματίστηκε.

Μεταξύ των νεκρών είναι ο πανίσχυρος αστυνομικός διευθυντής της Κανταχάρ, στρατηγός Αμπντούλ Ρεζίπ, ο οποίος στο παρελθόν είχε επιζήσει από δεκάδες απόπειρες δολοφονίας. Ο Ρεζίπ διοικούσε την επαρχία με αμφιλεγόμενες αλλά αποτελεσματικές μεθόδους και εθεωρείτο ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Καμπούλ στο παλαιό προπύργιο των Ταλιμπάν. Επίσης νεκροί είναι ο επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς και ο κυβερνήτης της επαρχίας, στην κατοικία του οποίου εκδηλώθηκε η επίθεση.

Με ανακοίνωσή τους μετά την επίθεση, οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι στόχος ήταν ο ίδιος ο στρατηγός Μίλερ. «Αυτή η επίθεση δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητά μας να εφαρμόσουμε τη στρατηγική μας για τη Ν. Ασία, αντίθετα μας κάνει πιο επίμονους», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Κον Φόκνερ. Η στρατηγική στην οποία αναφέρθηκε ο Φόκνερ περιλαμβάνει και απευθείας επαφές με τους Ταλιμπάν χωρίς την παρουσία της κυβέρνησης του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γκάνι, κάτι που έχει επικριθεί έντονα από τον Γκάνι.

Δεκαεπτά χρόνια μετά τη νατοϊκή επέμβαση που απάλλαξε το Αφγανιστάν από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η χώρα παραμένει βυθισμένη στη βία, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει επιδεινωθεί. Πέρα από τα δραματικά συμβάντα στην Κανταχάρ, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν χθες σε αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ στα περίχωρα της Καμπούλ, σκοτώνοντας τρεις Αφγανούς πολίτες και τραυματίζοντας τέσσερις Τσέχους στρατιώτες.

Οι συνθήκες ασφαλείας στη χώρα επιδεινώνονται την ώρα που το Αφγανιστάν υποφέρει από πρωτοφανή ξηρασία, η οποία κινδυνεύει να στερήσει την τροφή σε περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους.