Ο Ορμπαν στηρίζει τον Βέμπερ για τη διαδοχή του Γιούνκερ

Ο Ορμπαν στηρίζει τον Βέμπερ για τη διαδοχή του Γιούνκερ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Τον Γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή Μάνφρεντ Βέμπερ στηρίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν για υποψήφιο διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Αντάλ Ρογκάν στο ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ. Ο Γιούνκερ ολοκληρώνει τη θητεία του το 2019, οπότε θα γίνουν οι ευρωεκλογές. Ο μοναδικός αντίπαλος του Βέμπερ για τη θέση του Spitzenkandidat του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είναι μέχρι στιγμής ο Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο εθνικιστής Ορμπαν έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με την Ε.Ε. όχι μόνο για τη μετανάστευση αλλά και σειρά θεμάτων. Το κόμμα του αναμένεται να κυριαρχήσει στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου στην Ουγγαρία. Η συγκεκριμένη ομάδα ευρωβουλευτών θα μπορούσε να έχει σημαντική επιρροή στους κόλπους του ΕΛΚ που αυτή τη στιγμή κατέχει 219 έδρες στην Ευρωβουλή των 751 μελών και είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο σώμα. Ετσι έχει σοβαρές ελπίδες να εξασφαλίσει τον θώκο του Γιούνκερ. Ωστόσο, η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου είναι αβέβαιη, καθώς πολλοί εθνικοί ηγέτες απορρίπτουν τις πιέσεις της Ευρωβουλής και διεκδικούν ελευθερία για τη διοίκηση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. Ο Βέμπερ, ο οποίος μπορεί να είναι σίγουρος για τη στήριξη της Μέρκελ, είχε επικρίνει τον περασμένο μήνα την ουγγρική κυβέρνηση εξαιτίας της παραβίασης των κοινοτικών κανόνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή