Λύση του μεταναστευτικού πριν από τις ευρωεκλογές

Λύση του μεταναστευτικού πριν από τις ευρωεκλογές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρόλο που τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής όσον αφορά το μεταναστευτικό είναι λιγότερο φιλόδοξα από ό,τι ήταν στις προηγούμενες συνόδους, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών συμφωνούν σε ένα και μόνο σημείο. Χρειάζεται να υπάρξει μία ολική συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, παρά το αγεφύρωτο χάσμα που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στα κράτη-μέλη τα οποία δέχονται πρόσφυγες και σε αυτά που ακόμα τους αρνούνται.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, καθώς σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν γίνεται σε ειλημμένες αποφάσεις να υπάρχει οπισθοδρόμηση. Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι πλέον αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι πως για να γίνει η αναθεώρηση του Δουβλίνου –που είναι το βασικό θέμα-αγκάθι στο μεταναστευτικό– θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ολική συμφωνία στα μεταναστευτικά θέματα, όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, οι σχέσεις με την Αφρική, η ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου κλπ. «Ολα αυτά είναι ψηφίδες ενός ενιαίου ψηφιδωτού», έλεγε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας πως «όταν έρθει η ώρα της συνολικής συμφωνίας, άλλος θα πάρει και άλλος θα δώσει».

«Σημειώσαμε ότι πρέπει να δούμε από κοντά την κατάσταση στη Δυτική Μεσόγειο και για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με το Μαρόκο», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Η ιταλική κυβέρνηση από την πλευρά της δεν πιέζει για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου, όπως η Ελλάδα, αλλά επικεντρώνεται περισσότερο στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν γίνεται να είμαστε μονομερώς προσηλωμένοι στην εξωτερική διάσταση του θέματος, καθώς υπάρχει η ανάγκη για τη θέσπιση ενός απλού μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων άσυλο στο εσωτερικό της Ενωσης.

Τοποθέτηση για το θέμα της μετανάστευσης έκανε και ένας ηγέτης που δεν συνηθίζει να μιλάει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος επισήμανε ότι η Κύπρος είχε 55% αύξηση στις αιτήσεις ασύλου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 σε σύγκριση με το 2017, ενώ και το 2017 ήταν ήδη αυξημένες κατά 54% σε σχέση με το 2016. Η πλειονότητα των μεταναστών είναι από τη Συρία και περνούν στην Κύπρο από τα Κατεχόμενα. Η Κύπρος, παρόλο που μπορεί να μη δέχεται σε απόλυτους αριθμούς μεγάλο νούμερο αιτούντων άσυλο, είναι πλέον η πρώτη χώρα της Ε.Ε. κατ’ αναλογία πληθυσμού. Γι’ αυτό και στα συμπεράσματα της Συνόδου, η Κύπρος ζήτησε να περιληφθεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε., η οποία ισχύει ανεξαιρέτως για όλα τα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή