ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δίωξη σε Ρωσίδα πολίτη -Κατηγορείται για παρέμβαση στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου

ΗΠΑ: Δίωξη σε Ρωσίδα πολίτη -Κατηγορείται για παρέμβαση στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου

Η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε δίωξη σε μια Ρωσίδα η οποία κατηγορείται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε ένα σχέδιο, υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο, για τη διεξαγωγή «ηλεκτρονικού πολέμου» εναντίον των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και μιας προσπάθειας να επηρεαστούν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η 44χρονη Έλενα Αλεξέεβνα Χουσιαΐνοβα κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Στη δίωξη που της ασκήθηκε αναφέρεται ότι η Χουσιαΐνοβα ήταν η αρχιλογίστρια του «Σχεδίου Λάχτα» το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ρώσο ολιγάρχη Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν και δύο από τις εταιρείες του, την Concord Management & Consulting LLC και την Concord Catering.

Χρησιμοποιώντας ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και άλλα μέσα, οι συμμετέχοντες εξαπέλυσαν «ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ», επιχειρώντας να προκαλέσουν δυσπιστία για τους υποψηφίους για πολιτικά αξιώματα και για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Οι εταιρείες Concord Management και Concord Catering ήταν μεταξύ των τριών επιχειρήσεων και των 13 Ρώσων που κατηγόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για «συνωμοσία» με σκοπό να παρέμβουν στις προεδρικές εκλογές του 2016, να προωθήσουν την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ και να δυσφημίσουν την Δημοκρατική αντίπαλό του, τη Χίλαρι Κλίντον.

Δίωξη έχει ασκηθεί και σε βάρος του Πριγκόζιν, τον οποίο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «μάγειρα του Πούτιν» επειδή η εταιρεία κέτερινγκ που διαθέτει έχει οργανώσει επίσημα δείπνα για τον Ρώσο πρόεδρο και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Οι ΗΠΑ του έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις.

Η Χουσιαΐνοβα είναι η πρώτη που κατηγορείται μέχρι στιγμής για απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές του 2018.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η προπαγανδιστική εκστρατεία του «Σχέδιο Λάχτα» χρονολογείται τουλάχιστον από το 2014 και στόχευε το κοινό όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ουκρανία και σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ