Το Ισραήλ απαλλοτριώνει έκταση του Πατριαρχείου

Το Ισραήλ απαλλοτριώνει έκταση του Πατριαρχείου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ αποκάλυψε ότι προτίθεται να περάσει νόμο για την απαλλοτρίωση γης που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ, με το πρόσχημα της προστασίας κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί σε αυτήν και όπου ζουν Ισραηλινοί πολίτες. Η ίδια είπε ότι το Πατριαρχείο πούλησε αυτές τις εκτάσεις σε Ισραηλινούς μεσίτες και συνέχισε αναφέροντας ότι σκοπεύει να θεσπίσει σχετικό νόμο. Η επίμαχη γη υπενοικιάστηκε στην ισραηλινή επιχείρηση Κερέν Κεμίτ για 99 χρόνια από το Πατριαρχείο. Το νομοσχέδιο όμως θα επιτρέπει την εθνικοποίησή της και θα προβλέπει ότι τα δικαιώματα χρήσης της γης θα μπορούν να μεταφερθούν στο κράτος με αντάλλαγμα αποζημίωση στους ιδιοκτήτες. Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας διόρισε τον υφυπουργό της Ερέζ Καμερίτς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικεφαλής διακυβερνητικής επιτροπής, προκειμένου να διασφαλιστεί στους κατοίκους των επίμαχων κατοικιών ότι δεν θα βρεθούν στο δρόμο όταν λήξουν τα συμβόλαιά τους.

Από την ανεξαρτησία του Ισραήλ, το 1948, οι Εκκλησίες της ιερής πόλης που είχαν εδαφικές διεκδικήσεις από την αρχαιότητα υπενοικίασαν τις συγκεκριμένες εκτάσεις σε ημικρατικές ΜΚΟ, όπως το Εθνικό Εβραϊκό Ταμείο της Κερέν Κεμίτ. Το τελευταίο, με τη σειρά του, διέθεσε σε Ισραηλινούς πολίτες τις κατοικίες με συμβόλαια διάρκειας 99 ετών, κοινή πρακτική με βάση τους μεσιτικούς νόμους στο Ισραήλ, όπου μόλις το 7% της γης ανήκει σε ιδιώτες. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών θεώρησαν ότι το καθεστώς αυτό θα ανανεωθεί αυτόματα και τα σπίτια στην πράξη θα τους ανήκουν. Τα τελευταία επτά χρόνια, οι Εκκλησίες και ειδικά το Πατριαρχείο αποφάσισαν να πουλήσουν σε ιδιώτες επενδυτές τις αμφισβητούμενες αυτές εκτάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή