Νεκρός κατά πάσα πιθανότητα ο αρχηγός της Ιντερπόλ, Μενγκ

Νεκρός κατά πάσα πιθανότητα ο αρχηγός της Ιντερπόλ, Μενγκ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΥΩΝ. Αμφιβολίες για το κατά πόσον ο συλληφθείς στην Κίνα πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ Μενγκ Χονκουέι βρίσκεται ακόμη εν ζωή εξέφρασε η σύζυγός του, που αποκάλυψε την ύπαρξη επιστολής του εξαφανισθέντος, την οποία αναμένεται να παραδώσουν Κινέζοι διπλωμάτες στην ίδια.

Ο Μενγκ ήταν επικεφαλής της Ιντερπόλ όταν εξαφανίστηκε σε ταξίδι αναψυχής στην Κίνα. Στις 8 Οκτωβρίου, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψή του, ενώ ο Μενγκ υπέβαλε την παραίτησή του μέσω επιστολής την ίδια ημέρα. Σε ανακοίνωσή του το Πεκίνο αποκάλυψε ότι ο Μενγκ κρατείτο ως ύποπτος υπόθεσης διαφθοράς.

Σε δηλώσεις της στο δίκτυο BBC, η σύζυγος του Μενγκ, Γκρέις, ανέφερε πως ο σύζυγός της είναι θύμα πολιτικής πλεκτάνης από το κομμουνιστικό κόμμα. «Είναι αδυσώπητοι και παίζουν βρώμικα. Αυτό φαίνεται σε κάθε τους κίνηση. Είναι ικανοί για όλα», είπε η κ. Μενγκ.

Ο Μενγκ εξαφανίστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, αφού ταξίδεψε από την έδρα της Ιντερπόλ στη Λυών της Γαλλίας με προορισμό την Κίνα. Μιλώντας στο BBC, η κ. Μενγκ είπε κλαίγοντας: «Οταν τα παιδιά μου με ρωτάνε πού είναι ο πατέρας τους, αναγκάζομαι να τους λέω ότι βρίσκεται σε μεγάλο ταξίδι για δουλειές».

Ειδικοί της κινεζικής πολιτικής σκηνής εκτιμούν πως ο Μενγκ έπεσε θύμα της μεγάλης εκστρατείας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά της διαφθοράς. Η εκστρατεία αυτή, όμως, λειτουργεί συχνά ως αφορμή εκκαθάρισης πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Σι, όπως των οπαδών της «φράξιας» του καταδικασθέντος σε ισόβια κάθειρξη πρώην ισχυρού άνδρα της πόλης Νταϊλιάν, Μπο Σιλάι.

«Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς του Σι δεν οδήγησε μόνο σε εκκαθάριση της “διαφθοράς βιομηχανικής κλίμακας” της χώρας, αλλά και σε ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του κομμουνιστικού κόμματος», είπε πρόσφατα σε συνέδριο ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ.

Η σύζυγος του Μενγκ αποκάλυψε επίσης ότι δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα, που έπεισαν τις γαλλικές αρχές να τη θέσουν υπό αστυνομική φύλαξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή