Το «πράσινο κύμα» φουσκώνει στην Ευρώπη

Το «πράσινο κύμα» φουσκώνει στην Ευρώπη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η πρώτη έκπληξη ήρθε πέρυσι, στις εκλογές της Ολλανδίας. Οι Πράσινοι αύξησαν τα ποσοστά τους σχεδόν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και ο επικεφαλής τους, Γιέσι Κλάβερ, αναδείχθηκε σε βασικό πολέμιο του ακροδεξιού Χερτ Βίλντερς. Την περασμένη Κυριακή, στη Βαυαρία αλλά και στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι έδειξαν ότι ίσως πράγματι υπάρχει ένα ανερχόμενο «πράσινο κύμα». Στη Βαυαρία, οι Πράσινοι σχεδόν διπλασίασαν τα ποσοστά τους, φθάνοντας το 17,6% και ξεπερνώντας κατά πολύ το έως τότε δεύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες. Στις περιφερειακές εκλογές του Βελγίου, οι Πράσινοι αναδείχθηκαν επίσης δεύτερο κόμμα, ενώ κατέκτησαν πολλούς δήμους των Βρυξελλών, με ποσοστά άνω του 30%. Στο, δε, Λουξεμβούργο, η κοινοβουλευτική τους ομάδα μεγάλωσε κατά 50%.

«Οι Πράσινοι αντιπροσωπεύουν μια καθαρή επιλογή για ανθρώπους που έχουν αγανακτήσει με τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις, αλλά απεχθάνονται την Ακροδεξιά», είπε στην εφημερίδα Guardian ο λέκτορας ευρωπαϊκών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, Αλεξάντερ Κλάρκσον. «Προσφέρουν έναν πολύ σαφή αντίθετο πόλο στις θέσεις και τα επιχειρήματα κομμάτων όπως η AfD. Επίσης, υπάρχουν εδώ και 40 χρόνια και έχουν δώσει δείγματα υπεύθυνης διακυβέρνησης, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Φαίνεται ότι είναι οι ενήλικοι στο δωμάτιο».

Η άνοδος του κόμματος σχετίζεται με τη συνολική αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης, έπειτα από ένα καλοκαίρι που έφερε πιο κοντά στην ευρωπαϊκή εμπειρία την καθημερινότητα της κλιματικής αλλαγής. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία, πλειοψηφίες ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, ακόμη και της AfD, θεωρούν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική περιβαλλοντική προστασία.

Τα πράσινα κόμματα επικρίνουν, επίσης, τη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, στοιχείο που συνεχίζει να συγκινεί ψηφοφόρους μια δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Δεν χρειάστηκε να πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις για τη λιτότητα, δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους όπως τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς», σημείωσε στον Guardian o πολιτικός επιστήμονας στη Σχολή Sciences Po της Γκρενόμπλ, Φαμπιέν Εσκαλονά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή