Τα «θολά» σημεία και οι διεθνείς αντιδράσεις

Τα «θολά» σημεία και οι διεθνείς αντιδράσεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι, πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δεν κατέθεσε ως μάρτυρας και εγκατέλειψε την Τρίτη μαζί με την οικογένειά του την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές ερευνούν την εξαφάνιση και την πιθανολογούμενη ανατριχιαστική δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο εσωτερικό του προξενείου, παρουσία του Οτάιμπι. Οι τουρκικές αρχές κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν έρευνες στο προξενείο και στην προξενική κατοικία, αλλά όχι και να αποσπάσουν τη συναίνεση της Σαουδικής Αραβίας για την εξέταση του πιο σημαντικού μάρτυρα.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού το νήμα της υπόθεσης οδηγεί ώς την κορυφή της πυραμίδας, τον Σαουδάραβα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Στο πιο πρόσφατο από τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εισέρχεται στο προξενείο το πρωί της 2ας Οκτωβρίου ο σωματοφύλακας του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στοιχείο που παραπέμπει σε πριγκιπική εντολή δολοφονίας του «ενοχλητικού» Κασόγκι. Πέρα από το περίφημο ηχητικό αρχείο με τον βασανισμό και τεμαχισμό του Κασόγκι, ο οποίος φέρεται να ξεκίνησε όσο ήταν ακόμη ζωντανός, προκύπτουν νέα στοιχεία με βάση τις πολύωρες έρευνες στο προξενείο, στην προξενική κατοικία και στα αυτοκίνητα που θεωρείται ότι μετέφεραν τη σορό από το προξενείο στην κατοικία και από εκεί σε κάποιο περιαστικό δάσος (Οι έρευνες έγιναν 15 ημέρες μετά την εξαφάνιση και αφού είχε προηγηθεί εκτεταμένη καθαριότητα και βάψιμο τοίχων.) Δικαστικές πηγές που μίλησαν στο κανάλι Αλ Τζαζίρα δεν διευκρίνισαν αν τα «σημαντικά δείγματα» που υποστηρίζουν ότι συνέλεξαν είναι δείγματα αίματος ή DNA.

Ανακοίνωση υπό πίεση

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, το Ριάντ εξακολουθούσε να υποστηρίζει ότι η υπόθεση είναι κατασκευασμένη από τους αντιπάλους της στο Κατάρ, χωρίς όμως να παρουσιάζει ούτε στοιχεία για το τι απέγινε ο Κασόγκι ούτε φυσικά και τον ίδιο τον Κασόγκι.

Η προσδοκία ότι το θέμα θα «ξεφουσκώσει» αποδείχθηκε φρούδα, καθώς ο Τύπος επανέρχεται καθημερινά στην υπόθεση, μη αφήνοντας περιθώριο στις αμερικανικές αρχές να την αγνοήσουν. Ετσι, χθες Σάββατο, υπό τη διεθνή πίεση το Ριάντ μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας παραδέχθηκε ότι ο θάνατος του Κασόγκι σημειώθηκε μέσα στο προξενείο αποδίδοντας ωστόσο το μοιραίο σε αψιμαχία που είχε με τους συνομιλητές του η οποία κατέληξε σε βίαιη συμπλοκή. Κι ενώ την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωνε ότι, σύμφωνα με τις ενδείξεις όλων των υπηρεσιών, ο Κασόγκι είναι νεκρός και ότι αν διαπιστωθούν ευθύνες της σαουδαραβικής ηγεσίας οι συνέπειες θα είναι «πολύ σοβαρές», χθες έσπευσε να τονίσει ότι βρίσκει αξιόπιστη την παραδοχή του Ριάντ· «ήταν ένα σπουδαίο βήμα» είπε ενώ κατόπιν διαβεβαίωνε ότι η Σαουδική Αραβία «είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος των ΗΠΑ». Ετσι τα «αντίποινα» για την ώρα είναι κυρίως επικοινωνιακού τύπου, με τον υπουργό Οικονομικών Μνούτσιν να ακυρώνει, όπως και Ευρωπαίοι υπουργοί, διευθυντές μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και μέσων ενημέρωσης, τη συμμετοχή τους στο σαουδαραβικό «Νταβός της Ερήμου». Την ίδια στιγμή, η στάση της Ρωσίας είναι απογυμνωμένη από κάθε είδους ενδιαφέρον για την τύχη του δημοσιογράφου. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έσπευσε την περασμένη εβδομάδα να συσφίγξει τις σχέσεις του με το Ριάντ, ώστε να απομακρύνει τα σαουδαραβικά εμπόδια στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού χάρτη της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή