Το μετανιώνουν οι Βρετανοί για το Brexit – Μεγαλειώδης διαδήλωση στο Λονδίνο (φωτογραφίες)

Το μετανιώνουν οι Βρετανοί για το Brexit – Μεγαλειώδης διαδήλωση στο Λονδίνο (φωτογραφίες)

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να μείνουμε μαζί» ήταν το σύνθημα μεγάλης διαδήλωσης που έγινε το Σάββατο στο Λονδίνο κατά του Brexit, με αίτημα τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, πέντε μήνες πριν από το Brexit που είναι προγραμματισμένο στις 29 Μαρτίου 2019.

Σχεδόν 570.000 άνθρωποι – στην πλειοψηφία τους νέοι –  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του "People's Vote",  κίνημα που μάχεται υπέρ της λαϊκής ψήφου και περιλαμβάνει αρκετές φιλοευρωπαϊκές οργανώσεις.

Με συνθήματα όπως «Σταματήστε το Brexit», οι διαδηλωτές τάχθηκαν κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και ορισμένοι διακωμώδησαν την αδυναμία της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να διαπραγματευτεί μια συμφωνία διαζυγίου με τις Βρυξέλλες.

Το μετανιώνουν οι Βρετανοί για το Brexit – Μεγαλειώδης διαδήλωση στο Λονδίνο (φωτογραφίες)-1

Η διαδήλωση θεωρήθηκε  η μεγαλύτερη συγκέντρωση μετά τη διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ, στην οποία είχαν μετάσχει ένα εκατομμύριο άνθρωποι το 2003 στη βρετανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι Βρετανοί, οι οποίοι ψήφισαν το 52% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, θα είχαν ψηφίσει διαφορετικά αν είχαν συνειδητοποιήσει τις πραγματικές προκλήσεις του Brexit.

Το μετανιώνουν οι Βρετανοί για το Brexit – Μεγαλειώδης διαδήλωση στο Λονδίνο (φωτογραφίες)-2

Η ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τους τελευταίους μήνες, έχοντας πλέον τη στήριξη και πολιτικών προσωπικοτήτων όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,  βουλευτές τόσο των Εργατικών όσο και των Συντηρητικών αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, ο οποίος ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές στη χθεσινή διαδήλωση. 

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις αρχές του Οκτώβρη, έδειχνε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα στηρίζεται από το 43%, ενώ κατά αυτού είναι το 40%. Σύμφωνα με την έρευνα της GQR Research, η οποία δημοσιεύτηκε και στο POLITICO, το συναίσθημα κατά του Brexit αυξήθηκε σταδιακά από την ίδια χρονική στιγμή πέρσι, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Πέρυσι, το 46% των πολιτών δήλωσαν ότι είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές του Brexit, ενώ το 47% δήλωσε ότι ανησυχούν. Τώρα, το 42% λέει ότι είναι αισιόδοξο και το 53% εκφράζει ανησυχία.

Το μετανιώνουν οι Βρετανοί για το Brexit – Μεγαλειώδης διαδήλωση στο Λονδίνο (φωτογραφίες)-3

Ωστόσο το αίτημα του κινήματος δεν φαίνεται να πείθει τη Μέι, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος.

«Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα. Οι πολίτες ψήφισαν» με ποσοστό 52% στις 23 Ιουνίου 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός την Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή