Ναυάγιο προσφύγων στην Τουρκία με νεκρά παιδιά

Ναυάγιο προσφύγων στην Τουρκία με νεκρά παιδιά

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τριάντα τέσσερις άνθρωποι στοιβαγμένοι σε μικρό ταχύπλοο μήκους έξι μέτρων. Οι συνθήκες ασφυκτικές, το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο: λίγα μέτρα μακριά από την ακτή, το σκάφος βυθίστηκε, οι ενήλικοι σώθηκαν, τα παιδιά πνίγηκαν.

Αλλη μία σελίδα στο δράμα των προσφύγων στο Αιγαίο γράφτηκε χθες στην παραλία Γκουμπέτ της Αλικαρνασσού, με κόστος τη ζωή ενός επτάχρονου κοριτσιού και ενός άλλου παιδιού, αγνώστων στοιχείων. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ένα τετράχρονο αγόρι σώθηκε χάρη στην ανάνηψη που επεχείρησαν οι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής. Κάποιοι από τους ναυαγούς κολύμπησαν μόνοι τους μέχρι την ακτή, ενώ 18 άλλοι διασώθηκαν από ντόπιους που έπεσαν στη θάλασσα ακούγοντας τις κραυγές και από την Ακτοφυλακή που έσπευσε στο σημείο.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι οργανωτές του μοιραίου ταξιδιού προς την Κω. Στις αρχές Οκτωβρίου, ένα ακόμη σκάφος είχε βυθιστεί στο Αιγαίο επιχειρώντας να περάσει από το Καραμπουρούν της Σμύρνης στη Χίο, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να βρουν τον θάνατο. Συνολικά 56 άνθρωποι έχουν πνιγεί σε προσπάθειες διάσχισης του Αιγαίου φέτος, ενώ, σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, οι επιχειρήσεις της απέτρεψαν 20.320 διασχίσεις.

Στην άλλη ανεπίσημη πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε., την Ιταλία, οι είσοδοι από την αρχή της χρονιάς είναι 40.000. Το στοιχείο δεν αφορά τις διασχίσεις της Μεσογείου αλλά τις επιστροφές ατόμων που βρέθηκαν στη Γαλλία ενώ είχαν ζητήσει άσυλο στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, η Ιταλία θα πάψει να δέχεται με συνοπτικές διαδικασίες τις επιστροφές αυτές και θα ζητήσει πιο εκτενείς διατυπώσεις. Το Σάββατο, ο Σαλβίνι κατηγόρησε τις γαλλικές αρχές για «εχθρικές ενέργειες», όταν Γάλλοι στρατιώτες επέστρεψαν σε ιταλικό έδαφος πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εισέλθει από το ιταλικό χωριό Κλαβιέρε. H Γαλλία υποστηρίζει ότι ακολουθεί την τυπική διαδικασία επιστροφών, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου, αλλά το ζήτημα έχει δηλητηριάσει τις διμερείς σχέσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή