Βραζιλία: Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία επέπληξε δημόσια τον γιο του

Βραζιλία: Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία επέπληξε δημόσια τον γιο του

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, το μεγάλο φαβορί ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών την Κυριακή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναγκάστηκε να επιπλήξει δημόσια έναν από τους γιους του.

Aυτό διότι όπως αποκαλύφθηκε, ο νεαρός απείλησε ότι ο στρατός θα κλείσει το Ανώτατο Δικαστήριο – φράση που προκάλεσε κατακραυγή και ώθησε τον αντίπαλο του Μπολσονάρου, τον κεντροαριστερό Φερνάντου Αντάτζι, να αποκαλέσει τον πρώην λοχαγό απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα.

Το Σαββατοκύριακο διαδόθηκε ευρύτατα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο που κατέγραψε την επίμαχη δήλωση του Εντουάρντου Μπολσονάρου. Ο τρίτος γιος του Μπολσονάρου, μέλος της ομοσπονδιακής Βουλής (επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στις βουλευτικές εκλογές, νωρίτερα αυτόν τον μήνα), ακούγεται να λέει στο βίντεο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα διαλυθεί βιαίως από τον στρατό εάν τολμήσει να ακυρώσει την εκλογική νίκη του πατέρα του.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Ζουζέ Αντόνιου Τζίας Τόφολι, έδωσε στη δημοσιότητα ένα δελτίο Τύπου στο οποίο τόνισε πως κάθε επίθεση εναντίον της δικαιοσύνης ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και προέτρεψε τους πολιτικούς και τις αρχές να τηρούν το Σύνταγμα.

Ο Αντάτζι, ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT), προειδοποίησε ότι εάν ο Μπολσονάρου, ο οποίος δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της εποχής της στρατιωτικής χούντας, κερδίσει τις εκλογές την Κυριακή, σκληροπυρηνικοί στρατιωτικοί θα απειλήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα υπονομεύσουν το συγκριτικά νεαρό δημοκρατικό πολίτευμα της Βραζιλίας.

Η δημοκρατία στη χώρα αποκαταστάθηκε το 1985, έπειτα από μια στρατιωτική δικτατορία διάρκειας 21 χρόνων.

Μετά τη θύελλα που προκλήθηκε, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε ότι σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και καταδίκασε τη δήλωση του 34χρονου γιου του.

«Έχω ήδη προειδοποιήσει το παιδί μου. Ήταν δική του ευθύνη. Έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη. Αυτό έγινε πριν από τέσσερις μήνες. Του έκαναν μια ανόητη ερώτηση και έδωσε μια παράλογη απάντηση», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία, 63 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο SBT.

«Το δικαστικό σύστημα είναι προφανώς σημαντικό. Ίσως ήμουν πολύ σκληρός με το παιδί. Αλλά όποιος λέει τέτοια πράγματα χρειάζεται να πάει να τον δει ψυχίατρος. Πάντως σε ό,τι μας αφορά, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει», πρόσθεσε ο Μπολσονάρου.

Ο Αντάτζι τις τελευταίες μέρες έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τους πολίτες ότι η δημοκρατία στη Βραζιλία κινδυνεύει, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις φέρουν σχεδόν τους τρεις στις πέντε ψηφοφόρους να σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Μπολσονάρου την 28η Οκτωβρίου.

«Αν δεν διστάζει να απειλήσει τη δημοκρατία πριν από τις εκλογές, τι νομίζετε ότι θα κάνει αφού νικήσει;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο Αντάτζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Σαν Πάουλου, μία ημέρα αφότου ο Μπολσονάρου επανέλαβε ότι εννοεί να στείλει τον αντίπαλό του στη φυλακή και να σβήσει το PT από τον πολιτικό χάρτη της Βραζιλίας αν επικρατήσει την Κυριακή.

«Είτε θα απαλλαγούμε από την παράδοση αυταρχισμού που πάντοτε είχαμε στη Βραζιλία (…) ή θα κινδυνεύσουμε, ακόμη και η σωματική μας ακεραιότητα», τόνισε ο Αντάτζι, επιμένοντας ότι πολιτικοί, δικαστές και δημοσιογράφοι «δέχονται απειλές πριν καν κριθούν οι εκλογές».

Στο επίμαχο βίντεο του Ιουλίου, που καταγράφει μια ομιλία του σε σχολική τάξη, ο Εντουάρντου Μπολσονάρου δηλώνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα κλείσει διά της βίας εάν εναντιωθεί στον πατέρα του. «Δεν θα χρειαζόταν ούτε ένα τζιπ. Το να σταλεί ένας στρατιώτης κι ένας δεκανέας θα αρκούσε για να κλείσει» το κορυφαίο όργανο της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης, είχε πει.

Ο δικαστής Ζουζέ Σέλσου τζι Μέλου, το αρχαιότερο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποκάλεσε τον Εντουάρντου Μπολσονάρου οπαδό της δικτατορίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Για τον κορυφαίο δικαστικό, η «απαράδεκτη, αυταρχική άποψη» του νεαρού βουλευτή αποτελεί κίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα στη Βραζιλία και αντίκειται στο Σύνταγμα.

Άλλο ένα μέλος του δικαστηρίου, ο Αλεσάντρ ντε Μοράες, προέτρεψε εισαγγελείς να διενεργήσουν έρευνα για το εάν η απειλή να κλείσει το Ανώτατο Δικαστήριο παραβιάζει τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια. «Δεν αστειεύεσαι με τη δημοκρατία, με το κράτος του νόμου και τη σταθερότητα του πολιτεύματος», τόνισε σε ανακοίνωσή του, αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στον Εντουάρντου Μπολσονάρου.

Τρεις δημοσκοπήσεις, μία του ινστιτούτου MDA, μία του ινστιτούτου Datafolha και μία των BTG/FSB, που μεταδόθηκαν τη Δευτέρα, φέρουν παρ' όλ' αυτά τον Ζαΐχ Μπολσονάρου να συγκεντρώνει αντιστοίχως το 57, το 59 και το 60% των προθέσεων ψήφου ενόψει δεύτερου γύρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή