Μέι: Το Brexit ολοκληρώθηκε κατά 95%

Μέι: Το Brexit ολοκληρώθηκε κατά 95%

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποστήριξε χθες ότι η συμφωνία για το Brexit «έχει ολοκληρωθεί κατά 95%», ενώ παράλληλα γύρισε την πλάτη στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζήτησαν το Σάββατο μια δεύτερη ψηφοφορία, με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η προσέλευση στη διαδήλωση προσέγγισε τα 700.000 άτομα, αριθμός που την καθιστά τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στη βρετανική πρωτεύουσα από το 2003, όταν πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι είχαν κατεβεί στους δρόμους του Λονδίνου για να εναντιωθούν στον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ.

Ενημερώνοντας τη Βουλή των Κοινοτήτων για τα αποτελέσματα της συνόδου της Ε.Ε., η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι το μοναδικό ζήτημα που εμποδίζει τη συμφωνία είναι το θέμα της ιρλανδικής «δικλίδας ασφαλείας».

Με βάση την προκαταρκτική συμφωνία Βρετανίας – Ε.Ε., αν δεν εξευρεθεί άλλη λύση, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, ώστε να μη χρειαστεί να υψωθούν σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε πρωθυπουργός της Βρετανίας θα δεχόταν κάτι τέτοιο, εγώ σίγουρα δεν θα το δεχθώ», είπε χθες η Μέι. Η αντιπρότασή της μιλάει για προσωρινή παραμονή ολόκληρης της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση, η οποία θα μετονομαστεί σε «προσωρινό κοινό τελωνειακό χώρο Ε.Ε. – Βρετανίας».

Η πρόταση αυτή έχει εξοργίσει τους οπαδούς του «σκληρού» Brexit, οι οποίοι κατηγορούν την πρωθυπουργό για ενδοτισμό, με απώτερο στόχο να υποσκάψουν την πρωθυπουργία της. Στη δημιουργία κλίματος συνέβαλαν και οι τίτλοι των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές του Συντηρητικού Κόμματος που δήλωναν ότι η πρωθυπουργός έχει εισέλθει «στο σφαγείο» και ότι «μια δολοφονία πλανάται στον αέρα».

Με τις επιθέσεις αυτές κατά νου, η Μέι ζήτησε χθες από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος να τη στηρίξουν για λόγους εθνικού συμφέροντος. «Για να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον, απαιτείται ψυχραιμία στα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων, που είναι τα δυσκολότερα απ’ όλα», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή