Διχασμένο το εκλογικό σώμα στην Πολωνία

Διχασμένο το εκλογικό σώμα στην Πολωνία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΩΝΙΑ. Οι Πολωνοί ευρωσκεπτικιστές που κυβερνούν τη χώρα θα μπορούσαν να δουν την επιρροή τους να περιορίζεται τα επόμενα χρόνια, καθώς οι φιλελεύθεροι πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και στρέφονται εναντίον της. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Κυριακής, που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα. Ωστόσο, από τα πρώτα exit polls προκύπτει ότι το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) σημείωσε ελάχιστα κέρδη και έχασε μια σημαντική αναμέτρηση για το πόστο του δημάρχου της Βαρσοβίας. Αν και το κόμμα παραμένει δημοφιλέστερο σε σχέση με την κεντρώα αντιπολίτευση σε ολόκληρη τη χώρα, στις μεγάλες πόλεις, που παραδοσιακά θεωρούνταν προπύργια του φιλελευθερισμού στην Πολωνία, η απήχησή του πέφτει.

Το αποτέλεσμα αποκαλύπτει την πόλωση στη χώρα που προκαλούν οι πολιτικές του PiS έναντι της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ, οι οποίες κατά την άποψη των επικριτών του οδηγούν τη χώρα στον αυταρχισμό. Στον αντίποδα, το PiS διατείνεται ότι στόχος των θεσμικών μεταρρυθμίσεων είναι να γίνει η Πολωνία μια πιο δίκαιη κοινωνία και λιγότερο εξαρτημένη από την Ε.Ε. «Το εύρος της νίκης μας δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Υπήρξε μια εντυπωσιακή κινητοποίηση της άλλης πλευράς, εξαιτίας της πόλωσης της κοινωνίας», σχολίασε ο Ζμπίγκνιου Κουσμιούκ, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Η αναμέτρηση είναι κομμάτι μίας ευρύτερης μάχης για την καρδιά της Ευρώπης, καθώς το Brexit και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν οδηγούν σε σεισμικές αλλαγές την Ε.Ε., ενώ ακροδεξιοί σχηματισμοί κερδίζουν έδαφος κατά μήκος της ηπείρου.

Πάντως μετά την πρόσφατη ακύρωση μέρους των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έξι ανώτατοι δικαστές επέστρεψαν χθες στις θέσεις τους υπό τις επευφημίες υποστηρικτών τους. Υπενθυμίζεται ότι 23 δικαστικοί λειτουργοί είχαν υποχρεωθεί σε συνταξιοδότηση μετά τη θέσπιση νέου νόμου που μείωνε το αναγκαστικό όριο συνταξιοδότησης από 70 σε 65 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή