Γερμανία: Μόλις 6 μονάδες πίσω από το CDU οι Πράσινοι

Γερμανία: Μόλις 6 μονάδες πίσω από το CDU οι Πράσινοι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Η υποστήριξη προς το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων έχει ανεβεί στο 21%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο της Εσσης. Την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τροφοδότησε εκ νέου την άνοδο αυτή, υποσχόμενη ότι η κυβέρνησή της θα βάλει «πάγο» στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας ντιζελοκίνητων οχημάτων τις οποίες θέτουν οι δήμοι της χώρας για να περιορίσουν την καρκινογόνο ρύπανση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό των καναλιών RTL και n-tv, οι Πράσινοι κέρδισαν δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, απέχοντας πλέον μόνο έξι μονάδες από τους Χριστιανοδημοκράτες. Αν η τάση αυτή εδραιωθεί και οι Πράσινοι μετατραπούν στο νέο αντίπαλον δέος των Χριστιανοδημοκρατών, αναμένεται να επιταχυνθεί η καθοδική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αυτές τις μέρες διερωτώνται αν ορθώς η υφυπουργός Ενσωμάτωσης, Σαουσάν Τσεμπλί, δικαιούται να φοράει Rolex.

Kατά τα λοιπά, η δυναμική του ακροδεξιού κόμματος AfD φαίνεται ότι έχει ανακοπεί, με το κόμμα να πέφτει στο 15%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 14%. Η δημοσκόπηση διερεύνησε την υποστήριξη των κομμάτων σε πανεθνικό επίπεδο, την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Φρανκφούρτη, τη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου της Εσσης, οι κάτοικοι της οποίας προσέρχονται στις κάλπες στις 28 Οκτωβρίου.

Σε ομιλία της σε προεκλογική εκδήλωση του CDU στη Φρανκφούρτη, η Αγκελα Μέρκελ είπε ότι στις περιπτώσεις που οι ρύποι ξεπερνούν οριακά τις επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις, θα ψηφιστεί νόμος που δεν θα επιτρέπει στους δήμους να επιβάλλουν απαγορεύσεις ντιζελοκίνητων οχημάτων, όπως έχει κάνει ο δήμος της Φρανκφούρτης.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι σημαίνει «οριακά», αφού οι συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου στη Φρανκφούρτη βρίσκονται στα 57 μικρογραμμάρια ανά κυβικό, ενώ το όριο της Ε.Ε. είναι τα 40 μικρογραμμάρια. (Παρά τις παραινέσεις των Βρυξελλών, η Γερμανία εξακολουθεί να θεωρεί ως όριο τα 50 μικρογραμμάρια.) Αναλυτές αμφέβαλλαν αν μπορεί να «σταθεί» τέτοιος νόμος, αλλά η πολιτική λογική της εξαγγελίας ήταν σαφής: να εμποδιστούν οι διαρροές από τους Χριστιανοδημοκράτες προς την AfD, που τάσσεται υπέρ του ντίζελ, και να ενισχυθεί η φυγή ψηφοφόρων από τους Σοσιαλδημοκράτες προς τους Πράσινους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή