Ρατσιστικό επεισόδιο σε πτήση της Ryanair ερευνά η αστυνομία

Ρατσιστικό επεισόδιο σε πτήση της Ryanair ερευνά η αστυνομία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η βρετανική αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες, αφού το βίντεο που κατέγραψε έναν άνδρα να φωνάζει ρατσιστικές ύβρεις εναντίον ηλικιωμένης μαύρης γυναίκας σε πτήση της Ryanair έγινε viral. Πολλοί επικρίνουν την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους για τον χειρισμό του επεισοδίου. Ο άγνωστος άνδρας εξύβρισε την ηλικιωμένη γυναίκα αφού παραπονέθηκε ότι τον ενόχλησε καθώς προσπαθούσε να φτάσει στη θέση του στο αεροσκάφος.

«Μη μου μιλάς σε μια βρωμερή ξένη γλώσσα, ηλίθια, άσχημη αγελάδα», είπε ο άνδρας στη γυναίκα, ενώ ένας επιβάτης που καθόταν στην πιο πίσω σειρά τού ζήτησε να σταματήσει. «Θα συνεχίσω όσο μπορώ με αυτήν την άσχημη, μαύρη μπάσταρδη», απάντησε ο άνδρας.

Η Ryanair ανακοίνωσε ότι έχει γνώση του συμβάντος και ότι το κατήγγειλε στην αστυνομία. Ωστόσο, ανώτατο οικονομικό στέλεχος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.

«Η αστυνομία του Εσεξ λαμβάνει στα σοβαρά τα εγκλήματα που πυροδοτούνται από την προκατάληψη και επιθυμούμε όλα τα συμβάντα να καταγγέλλονται. Συνεργαζόμαστε στενά με τη Ryanair και τις ισπανικές αρχές στη διερεύνηση του συμβάντος», αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Το επίμαχο βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε από κάποιον άλλο επιβάτη τη στιγμή που το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να απογειωθεί από τη Βαρκελώνη με προορισμό το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου την Παρασκευή. Μετά τον καβγά, η γυναίκα άλλαξε θέση. Μια αεροσυνοδός φαίνεται να συζητά με τον άνδρα και να του λέει ότι θα συζητήσει το επεισόδιο με τον προϊστάμενό της, αλλά ο επιβάτης παραμένει στη θέση του.

Οπως τόνισε ο Ντέιβιντ Λόρενς, ο οποίος μαγνητοσκόπησε τη σκηνή, στο ραδιόφωνο του ΒΒC, «έχω δει αεροσκάφη να σταματούν, την αστυνομία να καταφθάνει και τους επιβάτες να οδηγούνται εκτός αεροσκάφους για πολύ λιγότερα».

Πτώση κερδών

Η αστυνομική έρευνα γίνεται σε μια στιγμή που ο ιρλανδικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πτώση κατά 7% των κερδών του για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Η Ryanair αντιμετωπίζει προβλήματα με τις πρόσφατες απεργίες, το υψηλό κόστος καυσίμων και, κυρίως, με τον πολύ μεγάλο ανταγωνισμό με άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών αναγκάστηκε σε παραίτηση στις αρχές του χρόνου εξαιτίας της κακής μεταχείρισης μεταναστών από την Καραϊβική, οι οποίοι είχαν προσκληθεί στη Βρετανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά παρέμειναν χωρίς έγγραφα, ενώ τους αρνήθηκαν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα – ένα σκάνδαλο, το οποίο έδωσε έμφαση στις μόνιμες φυλετικές ανισότητες που μαστίζουν τη βρετανική κοινωνία.

Ο Λόρενς προσέθεσε ότι η εξυβρισθείσα γυναίκα, με την οποία διατηρεί επαφή, ήταν από τη γενιά των μεταναστών από την Καραϊβική και ότι η συχνότητα αυτών των ρατσιστικών επιθέσεων κάνει τους ανθρώπους να αδιαφορούν. «Αν οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί και ένας μαύρος άνδρας εξύβριζε μια ηλικιωμένη, ανάπηρη λευκή γυναίκα, γνωρίζω ότι το αποτέλεσμα θα ήταν απολύτως διαφορετικό», κατέληξε ο Λόρενς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή