Η Γαλλία ψάχνει τον «διάδοχο» του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ

Η Γαλλία ψάχνει τον «διάδοχο» του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία θα λάβει μια απόφαση για την αντικατάσταση του «Σαρλ ντε Γκολ», της ναυαρχίδας του στόλου της, στις αρχές του 2020, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων.

Το αεροπλανοφόρο βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2001, αλλά το Παρίσι θέλει να κατασκευάσει ένα πλοίο που θα λαμβάνει υπόψη τις αναμενόμενες τεχνολογικές προόδους μετά το 2030 και θα είναι ικανό να μεταφέρει το σχεδιαζόμενο νέο γαλλο-γερμανικό μαχητικό αεριωθούμενο.

«Το Σαρλ ντε Γκολ θα χρειαστεί έναν διάδοχο», δήλωσε η Φλοράνς Παρλί σε ομιλία της σε μια αμυντική έκθεση που διεξάγεται στο Παρίσι. «Το πρώτο βήμα, που ξεκινά σήμερα, είναι η φάση της μελέτης ώστε να προσδιορίσουμε τι και πώς θέλουμε να είναι το μελλοντικό αεροπλανοφόρο μας. Δίνουμε στους εαυτούς μας 18 μήνες», είπε.

Η Παρλί είπε πως η μελέτη θα καθορίσει τις απαιτήσεις μεγέθους, τις επιλογές προώθησης –συμβατικές και πυρηνικές– και τις δυνατότητες απονήωσης αεροσκαφών.

Γαλλικές αμυντικές εταιρίες, από την Dassault που κατασκευάζει τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale έως τον όμιλο στρατιωτικών συστημάτων Thales, περιλαμβάνονται στις εταιρίες που εμπλέκονται στη φάση της μελέτης.

Άλλα τρία δυτικά αεροπλανοφόρα έχουν κατασκευαστεί μετά την ανάπτυξη για πρώτη φορά του Σαρλ ντε Γκολ. Το Τζέραλντ Ρ. Φορντ και το Αμέρικα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και το Βασίλισσα Ελισάβετ του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, με κόστος περίπου 3,1 δισεκ. λίρες (4,03 δισεκ. αμερικανικών δολαρίων).

Ο γαλλικός στρατός ολοκλήρωσε πρόσφατα μια 18μηνη αναβάθμιση του Σαρλ ντε Γκολ. Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα στην οποία έλαβε μέρος ήταν στο πλαίσιο υποστηρικτικών επιχειρήσεων εναντίον μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή του Λεβάντε και η ομάδα μάχης του αναμένεται να επιστρέψει στη θάλασσα το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή