ΚΟΣΜΟΣ

Ραγίζει η κυβερνητική συμμαχία στην Τουρκία

Ραγίζει η κυβερνητική συμμαχία στην Τουρκία

Φόβους πολιτικής αστάθειας προκαλεί στην Τουρκία η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν και στο εθνικιστικό ΜΗΡ (πρώην Γκρίζοι Λύκοι) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Yστερα από σειρά προστριβών το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ανακοίνωσαν, χθες, ότι θα κατέβουν με χωριστά ψηφοδέλτια στις προσεχείς τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Η αποσταθεροποίηση της «Λαϊκής Συμμαχίας» που σχηματίστηκε ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου προκάλεσε απότομη πτώση της λίρας κατά 3%. Στη συνέχεια το τουρκικό νόμισμα ανέκτησε μέρος των απωλειών, ύστερα από την καθησυχαστική ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Με 290 βουλευτές, το ΑΚΡ δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία και στηρίζεται στη συνεργασία με το ΜΗΡ για να προωθεί τη νομοθετική του ατζέντα.

Τα προβλήματα μεταξύ των δύο κομμάτων ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν το ΜΗΡ κατέθεσε πρόταση για μερική αμνήστευση κρατουμένων. Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο επικεφαλής της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου απέρριψαν την πρόταση, η οποία θα οδηγούσε, μεταξύ άλλων, και στην αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών.

Η δεύτερη αιτία προστριβών ήρθε την περασμένη Παρασκευή όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας επανέφερε τον «όρκο του μαθητή» που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Ερντογάν από το 2013. Πρόκειται για έναν όρκο της εποχής Ατατούρκ, σε μιλιταριστικό-εθνικιστικό πνεύμα, που καλούνταν να απαγγείλουν κάθε πρωί οι μαθητές πριν από την έπαρση της σημαίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, γεγονός που εξόργισε τους ακραίους εθνικιστές του ΜΗΡ. Πάντως, τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Μπαχτσελί δήλωσαν ότι η «Λαϊκή Συμμαχία» θα συνεχίσει να λειτουργεί στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου.