Σε ταραγμένες θάλασσες πλέει η Τερέζα Μέι

Σε ταραγμένες θάλασσες πλέει η Τερέζα Μέι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ναυλώσει στολίσκο για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της χώρας σε τρόφιμα και φάρμακα μετά το Brexit, αποκάλυψαν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ακραίο αυτό σενάριο συζητήθηκε στη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία της Τερέζα Μέι, την Τρίτη. Ο υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλι προειδοποίησε τους συναδέλφους του ότι, σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, η Γαλλία θα μπορούσε να προκαλέσει χάος με μακρόσυρτους τελωνειακούς ελέγχους που θα προκαλούσαν συμφόρηση στον βασικό ναυτικό δίαυλο Καλέ – Ντόβερ. Υπό αυτό το πρίσμα, πρότεινε τη ναύλωση πλοίων που θα εφοδιάζουν τη Βρετανία από άλλους δρόμους.

Ωστόσο, η πρόταση προκάλεσε, πάντα σύμφωνα με τους Financial Times, οξείες αντιδράσεις από τους αδιάλλακτους οπαδούς του «καθαρού Brexit» μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, που υποστήριξαν ότι πρόκειται για κινδυνολογία και ότι η Γαλλία δεν θα αποτολμούσε να κλείσει τον δρόμο Καλέ – Ντόβερ, πλην των άλλων, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη βόρεια περιοχή της χώρας.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Times ανέφερε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας σκέφτεται να αφήσει τη χώρα στην τελωνειακή ένωση για αρκετά χρόνια μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε., η οποία έχει οριστεί για τον Μάρτιο του 2019. Οι Βρυξέλλες έχουν αφήσει ανοιχτή αυτή τη δυνατότητα, η οποία προς το παρόν προσκρούει στις εσωτερικές αντιθέσεις στους κόλπους των Βρετανών Συντηρητικών. Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ορίσει νέα σύνοδο κορυφής εντός Νοεμβρίου εφόσον ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ τον βεβαιώσει ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος ώστε να υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο.

«Επιτροπή 1922»

Χθες το βράδυ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας επρόκειτο να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της λεγόμενης «Επιτροπής 1922» των Συντηρητικών. Πρόκειται για την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, εξαιρουμένων των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι η οπαδοί του «καθαρού Brexit» κινούνταν για την εξασφάλιση των 48 υπογραφών που απαιτούνται ώστε να τεθεί ζήτημα αλλαγής κομματικής ηγεσίας και, επομένως, πρωθυπουργού. Ωστόσο, το σενάριο αυτό υποχωρεί τελευταία, καθώς η πλειονότητα των Συντηρητικών βουλευτών θεωρεί πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει μοιραία σε πρόωρες εκλογές, με πιθανότερο νικητή το Εργατικό Κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MORI, το 78% των Βρετανών δεν πιστεύει ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητική συμφωνία για το Brexit. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο ήταν 70%. Ωστόσο, οι πολίτες δεν επιρρίπτουν την ευθύνη αποκλειστικά στην Τερέζα Μέι, ούτε φαίνεται να διακρίνουν κάποιον άλλο πολιτικό ο οποίος θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή