ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Καραβάνι μεταναστών: Τουλάχιστον 800 άνδρες του αμερικανικού στρατού θα αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό

ΗΠΑ-Καραβάνι μεταναστών: Τουλάχιστον 800 άνδρες του αμερικανικού στρατού θα αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό

Το αμερικανικό Πεντάγωνο θα αναπτύξει περίπου 800 επιπλέον στρατιωτικούς στα σύνορα με το Μεξικό, δήλωσαν την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο αμερικανοί αξιωματούχοι, την ώρα που χιλιάδες μετανάστες που αναχώρησαν από την Ονδούρα συνεχίζουν την μακρά πορεία τους προς τα σύνορα των ΗΠΑ.

Οι άνδρες αυτοί του τακτικού στρατού, που θα σταλούν από διάφορες στρατιωτικές βάσεις, θα ενισχύσουν τους 2.000 και πλέον εφέδρους της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού από την άνοιξη.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις αναμένεται να επισημοποιήσει εντός ωρών τη νέα ανάπτυξη μονάδων των ένοπλων δυνάμεων, διευκρίνισε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ανάμεσα στους στρατιωτικούς που θα αναπτυχθούν στην περιοχή θα περιλαμβάνονται στελέχη του ιατρικού σώματος και του μηχανικού και η πρόσθετη δύναμη θα προσφέρει επίσης επιμελητειακή και υλική υποστήριξη, όπως σκηνές και οχήματα.

Ο Μπιλ Σπιξ, εκπρόσωπος του σώματος Πεζοναυτών, δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για να «προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες της υποστήριξής μας» στη συνοριοφρουρά και στις άλλες αρχές στα σύνορα.

«Οι νόμοι που εγκρίθηκαν από τους Δημοκρατικούς κάνουν δύσκολο για μας να σταματάμε κόσμο στα σύνορα», εξεμάνη μέσω Twitter το πρωί της Πέμπτης ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Θα στείλω τον στρατό για να αντιμετωπιστεί αυτή η εθνική έκτακτη ανάγκη», συμπλήρωσε και διεμήνυσε, αναφερόμενος στους μετανάστες: «θα ανακοπούν!»

Ο Τραμπ ανήγγειλε τον Απρίλιο ότι θα ανέπτυσσε ως και 4.000 στελέχη της Εθνοφρουράς στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Τελικά στάλθηκαν περίπου 2.000 στην περιοχή.

Η Εθνοφρουρά, μια δύναμη εφεδρείας των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, είχε επέμβει ήδη στα σύνορα το 2010, κατά διαταγή του Μπαράκ Ομπάμα, και την περίοδο 2006-2008, κατά διαταγή του Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών είχε διαρκέσει στις προηγούμενες περιπτώσεις περίπου έναν χρόνο.

Παρά την αυξανόμενη κόπωσή τους, χιλιάδες μετανάστες που πορεύονται προς τις ΗΠΑ ξανάρχισαν την Πέμπτη να κινούνται από το Μαπαστεπέκ (Πολιτεία Τσιάπας, νότια), προς βορρά, προς τα αμερικανικά σύνορα, που απέχουν ακόμα 3.000 χλμ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επανέρχεται σχεδόν καθημερινά στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, την ώρα που η εκστρατεία ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS