Κίνα, Ρωσία υποκλέπτουν τις συνομιλίες Τραμπ

Κίνα, Ρωσία υποκλέπτουν τις συνομιλίες Τραμπ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο πρόεδρος Τραμπ μιλάει τηλεφωνικώς σε ένα από τα πολλά προσωπικά iPhone του –για να σχολιάσει, να γκρινιάξει ή να ακούσει τις συμβουλές φίλων και συνεργατών– οι Κινέζοι και οι Ρώσοι παρακολουθούν προσεκτικά. Αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φανερώνουν πως οι συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου υποκλέπτονται τακτικά από την Κίνα και τη Ρωσία, δίνοντάς τους ανεκτίμητες πληροφορίες για το πώς να χειριστούν τον ίδιο και να επηρεάσουν τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Οι προσωπικοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ τον έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως πως οι κλήσεις από τα προσωπικά του κινητά δεν είναι ασφαλείς, και τον πιέζουν να χρησιμοποιεί πιο συχνά την ασφαλή σταθερή γραμμή του Λευκού Οίκου, ωστόσο ο ίδιος αρνείται να εγκαταλείψει τα iPhone του. Η επίμονη χρήση των προσωπικών συσκευών του προέδρου σχολιάστηκε με λεπτομέρεια από αρκετούς πρώην και νυν αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με τη στάση του απέναντι στην ηλεκτρονική ασφάλεια.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης πως έχουν καταλήξει στο ότι η Κίνα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να περιορίσει τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες από περαιτέρω κλιμάκωση. Πρόσθεσαν επίσης πως το Πεκίνο έχει συντάξει έναν κατάλογο των ανθρώπων με τους οποίους μιλάει τακτικά ο Αμερικανός πρόεδρος, με την ελπίδα πως θα τους χρησιμοποιήσει για να επηρεάσει τις πολιτικές του. Μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι και ο Στίβεν Σουάρτζμαν, διευθύνων σύμβουλος της Blackstone, ο οποίος χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Τσινγκουά του Πεκίνου.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στις αναφορές με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τουίτερ, αποκαλώντας «μακρύ, βαρετό και ανακριβές» το παρόν άρθρο, χωρίς να διαψεύσει κάποια συγκεκριμένη λεπτομέρεια στο ρεπορτάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή