ΚΟΣΜΟΣ

Ενα βήμα εγγύτερα σε δίκη ο Νικολά Σαρκοζί

Ενα βήμα εγγύτερα σε δίκη ο Νικολά Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχασε την έφεση εναντίον προηγούμενης απόφασης να δικαστεί με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του και ο δικηγόρος του Tιερί Ερζόγκ ανακοίνωσε αμέσως πως θα προσφύγει κατά της απόφασης στο ακυρωτικό δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής της ενδεχόμενης δίκης.

Αν δικαστεί τελικά ο 61χρονος Σαρκοζί, θα γίνει ο δεύτερος Γάλλος πρόεδρος που κάθεται στο εδώλιο μετά τον Ζακ Σιράκ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1995 έως το 2007. Στον Σιράκ επιβλήθηκε το 2011 ποινή με αναστολή, αφού καταδικάστηκε για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων μέσω εικονικών θέσεων εργασίας στη δημαρχία του Παρισιού. Η αποκαλούμενη υπόθεση «Bygmalion» επικεντρώνεται σε κατηγορίες ότι το κόμμα του Σαρκοζί, που τότε ονομαζόταν UMP, συνεργάστηκε με μια φιλική εταιρεία δημόσιων σχέσεων για να αποκρύψει το αληθινό κόστος της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Η Γαλλία θέτει όρια στις δαπάνες για τις προεκλογικές εκστρατείες και οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η εταιρεία Bygmalion χρέωσε το κόμμα του Σαρκοζί και όχι την προεκλογική εκστρατεία, επιτρέποντας έτσι στο UMP να δαπανήσει σχεδόν το διπλάσιο από το επιτρεπόμενο ποσό, που ήταν 22,5 εκατ. ευρώ.

Επειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Σαρκοζί ηττήθηκε από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ το 2012, όταν έθεσε υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία. Εκτοτε έχει αντιμετωπίσει μία σειρά από έρευνες για διαφθορά, απάτη, ευνοιοκρατία και παρατυπίες στη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας. Ο Σαρκοζί έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει δηλώσει πως όλες οι υποθέσεις εις βάρος του θα απορριφθούν. Ο δικηγόρος του, ο Τιερί Ερζόγκ, είπε πως θα εφεσιβάλει την απόφαση στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας δεν απαγγέλλονται επισήμως κατηγορίες για κάποιο έγκλημα εις βάρος υπόπτου παρά μόνο αν παραπεμφθεί σε δίκη. Στις 8 Οκτωβρίου, ο Σαρκοζί έχασε μια πρώτη προσφυγή κατά της δίκης του για χωριστές κατηγορίες άσκησης αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς. Στην υπόθεση αυτή, ο Σαρκοζί είναι ύποπτος ότι βοήθησε έναν εισαγγελέα να προαχθεί, με αντάλλαγμα να του δώσει πληροφορίες για μια χωριστή ποινική έρευνα.

Ο Σαρκοζί έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις έναν μήνα αφότου ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του. Οπως θυμίζουν στο χθεσινό τους ρεπορτάζ οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», τον περασμένο Μάρτιο ο Σαρκοζί κρατήθηκε για δύο μέρες και τέθηκε σε επίσημη ανάκριση για μία άλλη υπόθεση, που αφορά τις κατηγορίες ότι ο διαβόητος δικτάτορας της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είχε δωρίσει 50 εκατ. ευρώ σε παράνομα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007.