ΚΟΣΜΟΣ

Με ενέργεια και τρένα η γεφύρωση σχέσεων Βερολίνου – Αγκυρας

me-energeia-kai-trena-i-gefyrosi-scheseon-verolinoy-amp-8211-agkyras-2280317

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ξεκίνησε, χθες, διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών αρχίζουν να βελτιώνονται έπειτα από μια περίοδο κρίσης. «Η τουρκογερμανική σχέση γνωρίζει εσχάτως περισσότερες κρίσεις απ’ ό,τι επιτυχίες», σημείωσε στο χθεσινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», συμπληρώνοντας ότι ακριβώς αυτή την εικόνα θέλει να βελτιώσει ο Γερμανός υπουργός.

Σύμφωνα με το φύλλο, ο Αλτμάιερ βλέπει την υπόθεση της αποστολής του σε ιστορικές διαστάσεις. Θυμίζει ότι στον Πρώσο στρατάρχη, Κόλμαρ φον ντερ Γκολτς, ο οποίος αναδιοργάνωσε τον οθωμανικό στρατό από το 1883 ώς το 1895, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Πασά. Η στενή αυτή συνεργασία, είναι κατά τον Γερμανό υπουργό, παρούσα μέχρι και σήμερα.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Αλτμάιερ πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς και με τους υπουργούς Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ενα θέμα που είναι πιθανό να προκύψει είναι η στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. Ενα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια που θα συζητηθούν, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου αξίας 35 δισ. ευρώ, είχε ξεκινήσει έπειτα από πρωτοβουλία του Γερμανού Κάιζερ Βίλχεμ Β΄ με τον σουλτάνο στα τέλη του 19ου αιώνα. Μαζί με τον Αλτμάιερ ταξιδεύει μια μεγάλη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 35 μέλη, ανάμεσά τους στελέχη των BASF, Siemens, SAP, Eon.

Ο Γερμανός υπουργός θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται έπειτα από μια μακρά δύσκολη περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας, οι οποίες φαίνεται ότι βρίσκονται σε διαδικασία εξομάλυνσης μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον προηγούμενο μήνα. Προχθές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο χώρες ξεκινούν τις διαβουλεύσεις έπειτα από «μια περίοδο έντασης στις σχέσεις μας». «Εχουν γίνει θετικά βήματα σε πολλούς τομείς από την αμυντική βιομηχανία ώς το εμπόριο», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. Για την Τουρκία, που διέρχεται οικονομική κρίση, η επίσκεψη Αλτμάιερ είναι μια σημαντική ευκαιρία να προσελκύσει νέες επενδύσεις από γερμανικές εταιρείες.