ΚΟΣΜΟΣ

Πουλήθηκε σε δημοπρασία ο πρώτος πίνακας που δημιουργήθηκε από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Πουλήθηκε σε δημοπρασία ο πρώτος πίνακας που δημιουργήθηκε από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Ενα πορτρέτο που δημιουργήθηκε όχι από άνθρωπο αλλά από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης έγραψε ιστορία, καθώς είναι το πρώτο το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία έργων τέχνης.

Το συγκεκριμένο πορτρέτο πωλήθηκε έναντι 432.500 δολαρίων.

Η τιμή αυτή είναι περίπου 45 φορές υψηλότερη από τα 7.000 έως 10.000 δολάρια, που είχε θέσει ως αρχική εκτίμηση ο οίκος δημοπρασιών Christie΄s στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το BBC.

Ο πίνακας με τίτλο «Πορτρέτο του Έντμοντ Μπέλαμι» (πρόκειται για φανταστικό πρόσωπο) έχει δημιουργηθεί από την καλλιτεχνική κολεκτίβα Obvious με έδρα το Παρίσι, με τη χρήση ενός αλγόριθμου GAN (Generative Adversarial Network), ο οποίος είχε τροφοδοτηθεί προηγουμένως με 15.000 πορτρέτα ζωγραφισμένα μεταξύ του 14ου και του 20ού αιώνα.

Πουλήθηκε σε δημοπρασία ο πρώτος πίνακας που δημιουργήθηκε από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης-1

Ο ίδιος αλγόριθμος έχει δημιουργήσει και άλλα έργα τέχνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις πολλές τεχνολογίες που θα έχουν επίπτωση στην αγορά τέχνης του μέλλοντος, μολονότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αλλαγές», δήλωσε ο ειδικός του Christie΄s, Ρίτσαρντ Λόιντ.

Φυσικά, όπως παραδέχθηκαν και τα μέλη της γαλλικής κολεκτίβας, αιωρείται το ερώτημα ποιος τελικά είναι ο καλλιτέχνης πίσω από τον πίνακα και δικαιούται να «υπογράψει» το έργο τέχνης; Ο αλγόριθμος που δημιούργησε την εικόνα ή οι δημιουργοί του αλγόριθμου;

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ