ΚΟΣΜΟΣ

Μάτις: Η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Μάτις: Η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία που στηρίζει την επιρροή της στη Συρία στις στρατιωτικές της νίκες προς όφελος της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ «δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

«Ο καιροσκοπισμός της Ρωσίας και η ζέση της να αγνοεί τις εγκληματικές δραστηριότητες του Άσαντ απέναντι στον ίδιο του το λαό αποδεικνύουν ότι στερείται ειλικρινούς δέσμευσης προς τις πιο βασικές ηθικές αξίες», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε ομιλία του ενώπιον των αράβων ηγετών που μετέχουν στο «Διάλογο της Μανάμα», μια διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται ετησίως στο Μπαχρέιν.

«Σήμερα θέλω να καταστεί σαφές: η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παλαιά, μόνιμη και διαφανή δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή –μια δέσμευση που επαναλαμβάνω ανεπιφύλακτα», συνέχισε.

«Υποστηρίζουμε τους εταίρους που επιλέγουν την σταθερότητα απέναντι στο χάος», πρόσθεσε, κατηγορώντας εκ νέου το Ιράν ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Ο Μάτις, ο οποίος έφτασε χθες στο μικρό αυτό βασίλειο του Κόλπου, θέλει να υπενθυμίσει στις αραβικές χώρες ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «ένας άριστος εταίρος, λόγω της μακροπρόθεσμης δέσμευσής τους», δήλωσε χθες Παρασκευή η Κέιτι Γουίλμπεργκερ, επιφορτισμένη με τις Διεθνείς Υποθέσεις στο Πεντάγωνο, από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μάτις στη Μανάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ