Στοίχημα για την Μέρκελ οι εκλογές στην Έσση

Στοίχημα για την Μέρκελ οι εκλογές στην Έσση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο διάστημα οι τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία δεν περιορίζονται θεματικά ποτέ μόνον σε τοπικά ζητήματα. Αυτό φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία και ισχύει ακόμη περισσότερο για τις εκλογές που πραγματοποιούνται αύριο στο κρατίδιο της Έσσης.

Οι εκλογές στην Έσση αποτελούν μια ευκαιρία για την καγκελάριο Μέρκελ να δείξει ότι το κόμμα της, αλλά και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση, όσο υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, για να το πετύχει αυτό χρειάζεται καλά αποτελέσματα. Και στο συγκεκριμένο κρατίδιο υπάρχουν οι κατάλληλες και αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται το σπουδαιότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, η Φρανκφούρτη. Η CDU κυβερνά στο κρατίδιο με διαφορετικούς εταίρους σχεδόν επί 20 χρόνια.

Από το 1970 μέχρι σήμερα οι συντηρητικοί συγκέντρωναν πάνω από το 36% των ψήφων. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Φόλκερ Μπουφιέ (CDU) παραμένει αρκετά δημοφιλής στις τάξεις των 4,4 εκ. ψηφοφόρων.

Αγωνία για CDU και SPD

Ωστόσο, τα προγνωστικά για τους Χριστιανοδημοκράτες δεν θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην CDU μόλις 26%. Το μόνο θετικό σε αυτό είναι ότι αν τα αποτελέσματα για το κόμμα είναι έστω και λίγο πάνω από το 26%, θα θεωρηθεί ένα είδος μικρού και απρόσμενου «comeback» για την παράταξη που περνάει δύσκολες μέρες το τελευταίο διάστημα.

Για τη Μέρκελ είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η CDU πρώτη δύναμη. Έτσι το κόμμα θα λάμβανε εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Και σε αυτή τη φάση η καγκελάριος χρειάζεται αυτό το αποτέλεσμα. Οτιδήποτε άλλο θα ερμηνευόταν ως ένδειξη της δυσαρέσκειας των πολιτών για την πολιτική της Μέρκελ, η οποία συμπαρασύρει και τον Φόλκερ Μπουφιέ στην Έσση.

Επιπλέον, θα εντείνονταν οι πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί η καγκελάριος από πρόεδρος της CDU.

Την ίδια ώρα και οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν με αγωνία την ημέρα των εκλογών, αφού και στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία απέσπασαν κάτω από το 10% των ψήφων.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Έσση Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ δεν κουράζεται να τονίζει ότι «η Βαυαρία είναι η Βαυαρία και η Έσση είναι η Έσση». Και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν δίκιο. Τελευταία το SPD εμφανιζόταν στα γκάλοπ με ποσοστά μεταξύ 20 και 25%.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι μετά το αποτέλεσμα-ρεκόρ που κατέγραψαν στις βαυαρικές εκλογές, ελπίζουν σε ποσοστά μεταξύ 15% και 22%.

Συνέχεια με τους Πράσινους;

Οι Πράσινοι από την πλευρά τους είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα αποσπάσουν στην Έσση το καλύτερο αποτέλεσμα που έχουν λάβει ποτέ στο κρατίδιο. Για την καγκελάριο αυτό δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα, αφού έτσι ο Μπουφιέ θα μπορούσε απλώς να συνεχίσει τον συνασπισμό με τους Πράσινους, όπως συμβαίνει και τώρα.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά μεταξύ 11 και 14% στους δεξιούς λαϊκιστές του AfD και 6 έως 9% στους Φιλελεύθερους (FDP).

Όπως και να' χει, αυτή τη φορά ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Έσση θα είναι αρκετά πιο δύσκολος, ειδικά εάν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών δεν καταφέρει να είναι μέρος αυτής.

Σε αυτή την περίπτωση η Άγκελα Μέρκελ θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να υπερασπιστεί τη θέση της ως επικεφαλής του κόμματος αλλά και ως καγκελάριος.

Έτσι, οι τοπικές εκλογές στην Έσση ενδέχεται να έχουν σημαντικές συνέπειες όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: dw.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή