ΚΟΣΜΟΣ

Μπρουνό Λε Μερ: Η Ευρωζώνη δεν είναι αρκετά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση

mproyno-le-mer-i-eyrozoni-den-einai-arketa-proetoimasmeni-gia-na-antimetopisei-mia-nea-krisi-2280575

Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η ζώνη του ευρώ δεν είναι προετοιμασμένη αρκετά για να αντιμετωπίσει μία νέα οικονομική κρίση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός των Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στην εφημερίδα «Le Parisien».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, στις αρχές της εβδομάδας επικαλούμενη την παραβίαση των κανόνων δημοσίων δαπανών της ΕΕ, ενώ ζήτησε από την Ρώμη να καταθέσει ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Στην αντίθετη περίπτωση, η Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πειθαρχικά μέτρα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν βλέπουμε κάποια μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να προσεγγίσει την Ιταλία. Ελπίζω ότι η Ιταλία θα ανταποκριθεί», δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα.

«Αλλά, είναι η ευρωζώνη επαρκώς εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση μιας νέας οικονομικής ή νομισματικής κρίσης; Η απάντησή μου, είναι όχι. Υπάρχει άμεση ανάγκη να κάνουμε ότι έχουμε προτείνει στους εταίρους μας, προκειμένου να έχουμε μία ισχυρή τραπεζική ένωση, αλλά κι έναν επενδυτικό προϋπολογισμό στην ζώνη του ευρώ», τόνισε.