ΗΠΑ: Το σχέδιο των Δημοκρατικών κατά του Τραμπ μετά τις εκλογές τις 6ης Νοεμβρίου

ΗΠΑ: Το σχέδιο των Δημοκρατικών κατά του Τραμπ μετά τις εκλογές τις 6ης Νοεμβρίου

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Δημοκρατικοί έχουν αποδεχτεί την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ κατά τους τελευταίους 17 μήνες, ενώ με δεδομένο ότι σήμερα δεν έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κογκρέσο, εκφράζουν την πίστη τους στην ολοκλήρωση του έργου της έρευνας.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο Μάλερ θα μπορέσει να ολοκληρώσει την έρευνά του, στην περίπτωση που θα την πραγματοποιήσει χωρίς παρεμβάσεις, σχολιάζει το «Politico».

Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση αναφορικά με το πλαίσιο, αλλά και τις διαστάσεις της έρευνας Μάλερ μπορεί να αλλάξει τον επόμενο μήνα.

Στην περίπτωση που το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν στις 6 Νοεμβρίου, τα στελέχη του κόμματος που θα εκλεγούν στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, εμφανίζονται αποφασισμένα να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα έκδοσης κλήσεων προς μάρτυρες στις αρμόδιες επιτροπές.

Επί τη βάσει της εξουσίας αυτής, θα κινηθούν επιθετικά ανοίγοντας το πλαίσιο της διεξαγωγής νέων ερευνών τόσο για τα οικονομικά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για τις διασυνδέσεις του με την Ρωσία.

Από την άλλη μεριά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η έρευνα του Μάλερ βρίσκεται στο τελικό στάδιό της, η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους Δημοκρατικούς για την έναρξη νέων ερευνών, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει κλίμα έντασης μεταξύ του ειδικού ανακριτή και των (νέων) μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί που επιδιώκουν την εκλογή τους στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα από τις επικείμενες εκλογές, έχουν στηρίξει την προεκλογική τους εκστρατεία, στην υιοθέτηση μιας επιθετικής στάσης κατά του Τραμπ.

Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στους Δημοκρατικούς που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν συναντηθεί ανεπίσημα αρκετές φορές κατά τους τελευταίους μήνες, συζητώντας τρόπους με τους οποίους θα αναλάβουν δράση κατά του Τραμπ, αποφεύγοντας ωστόσο να εμπλακούν στο πλαίσιο της έρευνας του Μάλερ, για το 2019.

Παράλληλα, εξετάζεται η ιδέα να απευθυνθεί προς τον Μάλερ μία δικομματική πρόσκληση, προκειμένου ο ίδιος να προσέλθει σε προσωπικό επίπεδο και να ενημερώσει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πορεία της έρευνάς του.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ενδεχόμενο να θέλει να αρχίσει την εποπτεία της, μέσω μιας πρόσκλησης προς τον Μάλερ, ώστε να τον ακούσει», δήλωσε ο Χένρι Γουόξμαν, που διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τα δύο τελευταία χρόνια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

Ο Γουόξμαν συναντάται ανεπίσημα με Δημοκρατικούς που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, συζητώντας στρατηγικές για την διεξαγωγή ερευνών.

Το ενδεχόμενο μιας πορείας σύγκρουσης μεταξύ των Δημοκρατικών και του ειδικού ανακριτή, μπορεί να έχει αρκετές διαστάσεις.

Σε πρώτο επίπεδο, οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν να ενημερωθούν για τα στοιχεία που έχει βρει ο Μάλερ και να του δώσουν περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση της έρευνας του σε ένα διευρυμένο πλαίσιο, εάν αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Στην περίπτωση που οι προϊστάμενοι της έρευνας του Μάλερ στο υπουργείο Δικαιοσύνης αρνηθούν να δημοσιοποιήσουν στοιχεία της έρευνας, τότε ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων θα ενεργοποιηθεί, στο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά τις εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί θα μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στον Μάλερ, εάν αντιδρώντας στην αντιπαράθεση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αρχίσουν να χορηγούν ασυλία σε μάρτυρες που ο ίδιος θέλει να ανακρίνει ή καταλήγει να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους.

«Νομίζω ότι πρόκειται για κάτι το οποίο θα πρέπει να χειριστούμε με μεγάλη προσοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα, η ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Δεν θα αναμειχθούμε. Δεν θα πρέπει να αναμειχθούμε. Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε. Αλλά πρέπει να έχουμε μία σταθερά, στην οποία θα συμφωνούμε όλοι: την αλήθεια για τους Αμερικάνους, ενώ το που μας οδηγεί αυτή η αλήθεια, είναι μία άλλη υπόθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πελόζι, που θεωρείται η εν δυνάμει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους Δημοκρατικούς, μετά τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου κι αφού επιτύχουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, τα λεγόμενα της Πελόζι είναι ευκολότερα από αυτά που θα γίνουν στην πράξη, καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί διαφαίνεται ότι θα εμπλακούν από νωρίς, σε έναν πρώιμο προεκλογικό αγώνα, για τους εσωκομματικούς προκριματικούς εκλογής προεδρικού υποψηφίου, για τις εκλογές του 2020.

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δημοσιοποίησαν «μερικώς» μία λίστα με περισσότερους από 70 ανθρώπους, οργανισμούς και εταιρίες, λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να τους ερευνήσουν πλήρως, στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας για την Ρωσία.

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια, ο οποίος θα είναι μάλλον ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εάν οι Δημοκρατικοί επιτύχουν ένα θετικό αποτέλεσμα στις ενδιάμεσες εκλογές, αφήνει να εννοηθεί ότι θα δώσει έμφαση στην ολοκλήρωση των κατευθύνσεων της έρευνας, που εμποδίστηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους.

Στις διαστάσεις αυτές της έρευνας για την Ρωσία, θα συμπεριληφθούν ακροάσεις για τις υποψίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος στις Επιχειρήσεις Τραμπ.

Παράλληλα, θα εκδοθούν κλήσεις για τις καταθέσεις μαρτύρων σχετικά με τις επικοινωνίες του Τραμπ Τζούνιορ με τον πρόεδρο Τραμπ κι αναφορικά με την περιβόητη συνάντηση με την συμμετοχή Ρώσων που έγινε τον Ιούνιο του 2016, στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να προσανατολίζονται προς την έναρξη των διαδικασιών αμφισβήτησης της καταλληλότητας άσκησης της προεδρικής εξουσίας από τον πρόεδρο Τραμπ (impeachment), ενώ δεν αποκλείονται πιθανές συγκρούσεις με τον Ρόμπερτ Μάλερ.

Οι Δημοκρατικοί τον Αύγουστο είχαν απευθυνθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθούν με λεπτομέρειες σχετικά με την παραδοχή της ενοχής του πρώην προσωπικού δικηγόρου του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Κόεν, αλλά και τους ισχυρισμούς του, ότι ο Τραμπ τον καθοδήγησε για να παραβιάσει το νομικό πλαίσιο των οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί ζητούν την πραγματοποίηση ανακρίσεων για ενδεχόμενη κατάχρηση από τον πρόεδρο Τραμπ της εξουσίας που έχει στην απονομή χάριτος, αλλά κι αναφορικά με συνεργάτες του, που έχουν εμπλακεί στην διάπραξη εγκλημάτων από την έρευνα του Μάλερ.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο ειδικός ανακριτής διερευνά τα παραπάνω ζητήματα σχετικά με τον Τραμπ, ενώ ενδεχόμενη κινητοποίηση των Δημοκρατικών σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο διεξαγωγής έρευνας, μπορεί να εγείρει ταχύτερα τα ζητήματα αυτά και για τον Μάλερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή