Η Μέρκελ δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του CDU

Η Μέρκελ δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του CDU

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή της να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του CDU στο συνέδριο του Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε η Αγκελα Μέρκελ σε ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών. Η ίδια διευκρίνισε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία της ως Καγκελαρίου, μετά το πέρας της οποίας δεν θα διεκδικήσει ούτε την επανεκλογή της, αλλά ούτε και μία θέση στη Γερμανική Βουλή.

H Μέρκελ βρίσκεται στην προεδρία του  CDU από το  2000 και η απόφασή της θα σηματοδοτήσει την έναρξη του αγώνα εντός του κόμματος για το ποιος θα την διαδεχθεί στη θέση του καγκελαρίου, σημειώνει το Reuters.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, επικαλούμενο πηγές του ανήρτησε στο twitter ότι η Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί να παραμείνει καγκελάριος.
 
Η σημερινή εξέλιξη έρχεται στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων στο κρατίδιο της Εσσης όπου το CDU σημείωσε μεγάλες απώλειες παρά την πρωτιά.
 
Η αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ από την προεδρία του κόμματος θα επιτρέψει , σημειώνει το Reuters,  στον επόμενο επικεφαλής του CDU να κτίσει το προφίλ του για την εθνική εκλογική αναμέτρηση του 2021.
 
Δύο υποψηφιότητες

Ωστόσο, η προτίμηση της Μέρκελ για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος είναι η νυν γενική γραμματέας του, Ανεγκρέτ Κραμπ – Κάρενμπάουερ, η οποία λίγη ώρα μετά τηις «ανακοινώσεις» Μέρκελ, δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του CDU. Την υποψηφιότητά του επίσης για την προεδρία του κόμματος ανακοίνωσε σύμφωνα με πηγές του CDU και ο Υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν

Τελευταία θητεία

Λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόφασής της, σε δηλώσεις της προς τα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος η Αγκελα Μέρκελ ανέφερε πάντως ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της ως Καγκελαρίου, η οποία λήγει το 2021, μετά το πέρας της οποίας δεν θα διεκδικήσει εκ νέου ούτε την επανεκλογή της αλλά ούτε και μία θέση στη γερμανική Βουλή.

«Η Μέρκελ είπε ότι θέλει παραμείνει καγκελάριος αλλά θα είναι η τελευταία θητεία», δήλωσε η κομματική πηγή που δεν κατονομάζεται. Οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν και από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την ώρα που πηγές της CDU δήλωναν ότι η Μέρκελ δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Σχεδόν ταυτόχρονα, πηγές του CDU ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η καγκελάριος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει υψηλό πόστο στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

Η καγκελάριος αναμένεται στις 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδος) να προβεί σε δηλώσεις και να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.

Τεστ οι δύο αναμετρήσεις

Οι δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις του Οκτωβρίου είχαν προαναγγελθεί ως τεστ σε εθνικό επίπεδο για την δημοτικότητα της Αγκελα Μέρκελ και της κυβερνητικής της ομάδας, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η αποχώρησή της από την προεδρία της CDU φαίνεται ότι είναι η πρώτη συνέπεια των εκλογικών αυτών αποτυχιών.

Εδώ και εβδομάδες, η συζήτηση για την διαδοχή της Μέρκελ δεν αποτελεί πλέον ταμπού στις τάξεις της CDU, εξαιτίας της φθοράς της 13 μήνες μετά την πύρρειο νίκη της στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Στην πραγματικότητα, η δημοτικότητά της δεν έχει σταματήσει να υποχωρεί μετά την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015 και το 2016, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, την ώρα που η γερμανική ακροδεξιά βρισκόταν σε άνοδο.

Πολλά στελέχη του κόμματός της ζητούν εδώ και μήνες στροφή της CDU προς τα δεξιά και από την Μέρκελ να προετοιμάσει την διαδοχή της. Μέχρι σήμερα, η καγκελάριος είχε αρνηθεί να συζητήσει δημόσια το μέλλον της.

Άλλη πηγή σοβαρών δυσκολιών για την Μέρκελ είναι η κατάσταση των εταίρων της, του SPD, στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες απείλησε χθες το βράδυ με αποχώρηση από την κυβέρνηση, εάν δεν υπάρξουν σύντομα εγγυήσεις για την βελτίωση της λειτουργίας της κυβέρνησης, που υπονομεύεται από την πολύμηνη εσωτερική διαμάχη, κυρίως για την μεταναστευτική πολιτική.

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση είναι απαράδεκτη», προειδοποίησε.

Όλο και περισσότερα μέλη του SPD ζητούν έξοδο από την κυβέρνηση για μία «κούρα στην αντιπολίτευση».

Χθες στην Εσση, η CDU διατήρησε την πρώτη θέση και θα συνεχίσει να ηγείται της τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού, όμως το ποσοστό του 27% που εξασφάλισε συνιστά υποχώρηση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013. Αντίστοιχη υποχώρηση σημείωσε το SPD που εξασφάλισε το 19,8% των ψήφων.

«Το τέλος πλησιάζει»

Αντίθετα, οι οικολόγοι διπλασίασαν το σκορ τους και η γερμανική άκρα δεξιά εξασφάλισε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο τελευταίο τοπικό κοινοβούλιο όπου δεν ήταν ακόμη παρούσα.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή για τη Μέρκελ. Το θέμα είναι αν σύντομα θα κολλήσουμε πίσω από τον συνασπισμό της την ένδειξη: "σε διάλυση" », αναφέρεται ειρωνικά στο κύριο άρθρο της Suddeutsche Zeitung.

Η ηγέτης της CDU στην Εσση, ο Φόλκερ Μπουφιέρ, αν και θεωρείται άνθρωπος της Μέρκελ, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο αποτελεί «σήμα συναγερμού» για την παράταξη «και επίσης για την πρόεδρό της».

Η Franfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα για την Μέρκελ να γαντζωθεί στο πόστο της, «δεδομένης της κατάστασής της». Της χρειάζεται «να αποδείξει» ότι έχει καταλάβει αυτό που γνωρίζει ο κόσμος: «το τέλος της θητείας της ως καγκελαρίου πλησιάζει».

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Έσση εστιάζοντας στην ήττα των παραδοσιακών κομμάτων, στο «Βατερλώ» των Σοσιαλδημοκρατών και στον μεγάλο κερδισμένο: το κόμμα των Πρασίνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή