Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο… με δικά του λόγια

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο… με δικά του λόγια

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι ο μεγάλος κερδισμένος της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στη Βραζιλία και ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Η πορεία του μέχρι την προεδρία της χώρας είναι γεμάτη από προκληκτικές δηλώσεις για μία σειρά θεμάτων, οι οποίες σκιαγραφούν τον χαρακτήρα του και αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τις προθέσεις του.

Σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων, την φυλή και τον σεξουαλικό προσδιορισμό

Ο Μπολσονάρο έχει πει δημόσια ότι θεωρεί «αδυναμία» να έχει κάποιος κόρη, ενώ παράλληλα είναι γνωστές οι θέσεις του για την θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει:

«Επειδή οι γυναίκες έχουν περισσότερα εργατικά δικαιώματα από τους άντρες, αναφερόμενος στην άδεια εγκυμοσύνης, οι εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν άντρες… Δεν θα προσλάμβανα τον ίδιο αριθμό γυναικών και αντρών. Βέβαια, υπάρχουν πολλές ικανές γυναίκες εκεί έξω.»

Το 2014, είχε πει σε γυναίκα βουλευτή: «Δε θα σε βίαζα επειδή δεν είσαι ούτε για αυτό»

Το 2013 με δηλώσεις του είχε πει ότι «θα προτιμούσα ο γιος μου να είναι τοξικομανής, παρά ομοφυλόφιλος», ενώ το 2011 είχε δηλώσει «θα προτιμούσα ο γιος μου να πεθάνει σε τροχαίο, παρά να είναι ομοφυλόφιλος», ενώ παράλληλα προσέθεσε:

«Αν ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι ερχόταν να ζήσει σε ένα από τα διαμερίσματα μου, το ακίνητο θα έχανε αξία. Αν περπατάνε χέρι-χέρι στη πολυκατοικία ή φιλιούνται, το ακίνητο θα χάσει αξία. Κανένας άλλος δεν το παραδέχεται αυτό φοβούμενος οτι θα χαρακτηριστεί ομοφοβικός»

Το 2017 σε επίσκεψη του στις αφρό-βραζιλιάνικες κοινότητες είχε χαρακτηρίσει τους κατοίκους ως «ανίκανους να κάνουν οτιδήποτε, ούτε να αναπαραχθούν.»

 

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο… με δικά του λόγια-1

Σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης βασανιστηρίων, συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Είμαι υπέρ της χρήσης των βασανιστηρίων, το ξέρετε. Και ο λαός τάσσεται υπέρ επίσης.»

Τον Απρίλιο του 2016, σε συζήτηση της βουλής σχετικά με την πρόταση καθαίρεσης της Ντίλμα Ρούσεφ, ο Μπολσονάρο είχε αφιερώσει την θετική ψήφο του στον συνταγματάρχη Ούστρα, ο οποίος στα χρόνια της βραζιλιάνικης δικτατορίας διοικούσε το κέντρο βασανισμού, στο οποίο είχε βασανιστεί η Ρούσεφ σε νεαρή ηλικία. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει οτι:

«Στην μνήνη του Συνταγματάρχη Κάρλος Αλμπέρτο Μπριλιάντε Ούστρα, τον φόβο και τρόμο της Ντίλμα Ρούσεφ… Ψηφίζω ΝΑΙ.»

Σχετικά με τη δημοκρατία

Σε συνέντευξη του το 1999 στην οποία είχε ερωτηθεί, αν θα έκλεινε το Κογκρέσο σε περίπτωση που γινόταν πρόεδρος ο Μπολσονάρο είχε απαντήσει:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα έκανα πραξικόπημα την ίδια μέρα. Το Κογκρέσο δεν λειτουργεί σωστά. Επίσης, είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού θα πανηγύριζε, ακριβώς επειδή δεν λειτουργεί σωστά. Το Κογκρέσο σήμερα είναι άχρηστο… ας κάνουμε το πραξικόπημα επιτέλους. Ας περάσουμε κατευθείαν στην δικτατορία.»

Στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει:

«Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα σε αυτή τη χώρα. Δυστυχώς, τα πράγματα θα αλλάξουν μόνο την ημέρα που θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος και μπορέσουμε να κάνουμε ότι δεν έκανε το στρατιωτικό καθεστώς: Να σκοτώσουμε 30 χιλιάδες ανθρώπους. Αν κάποιοι αθώοι πεθάνουν, δεν πειράζει. Σε κάθε πόλεμο πεθαίνουν αθώοι. Θα είμαι χαρούμενος ακόμα και αν πεθάνω και εγώ ο ίδιος, αρκεί να πάρω 30 χιλιάδες μαζί μου.»

Σε μία εκδήλωση στο Σάο Πάολο στις 21 Οκτωβρίου, ο Μπολσονάρο ορκίστηκε μόλις εκλεχθεί να φυλακίσει ή να εξορίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του:

«Αυτή την φορά το ξεκαθάρισμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στη χώρα θα πρέπει να υπακούσουν στους νόμους μας. Ή θα μείνουν έξω απο τα πόδια μου ή θα πάνε φυλακή.»

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο… με δικά του λόγια-2

Σχετικά με το περιβάλλον και τους γηγενείς πληθυσμούς του Αμαζονίου

Ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας έχει γνωστοποιήσει την άποψη του ότι θα εμποδίσει τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και των γηγενών πληθυσμών του Αμαζονίου, δηλώνοντας επί του θέματος:

«Θα ενώσουμε τα υπουργεία Γεωργίας και Περιβάλλοντος… Πρέπει να σταματήσουμε την οριοθέτηση της γης των γηγενών πληθυσμών… οι ντόπιοι πληθυσμοί επιθυμούν να μπορούν να νοικιάζουν την γη τους, να έχουν την δυνατότητα να κάνουν εμπόριο, να έχουν ρεύμα, την πρόσβαση σε έναν οδοντίατρο… οι ντόπιοι πληθυσμοί έχουν τις ίδιες ανάγκες με εμάς. Δεν θέλουν να γίνονται βορά πολιτικών προθέσεων.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή