ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η δίκη του μεγαλύτερου serial killer της Γερμανίας – Νοσηλευτής σκότωσε τουλάχιστον 100 ασθενείς του

xekinise-i-diki-toy-megalyteroy-serial-killer-tis-germanias-amp-8211-nosileytis-skotose-toylachiston-100-astheneis-toy-2280889

Ξεκίνησε σήμερα στην πόλη Όλντενμπουργκ της βόρειας Γερμανίας η δίκη ενός πρώην νοσηλευτή με στόχο να «διαλευκανθούν» οι φόνοι τουλάχιστον εκατό ασθενών σε δύο νοσοκομεία που εργάστηκε το διάστημα 2000-2005 και για τους οποίους κατηγορείται. Πρόκειται μια άνευ προηγουμένου υπόθεση στη χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ,  κατά την είσοδό του στη δικαστική αίθουσα, ο κατηγορούμενος προσπάθησε να κρύψει το πρόσωπό του από τους δημοσιογράφους πίσω από ένα μπλε φάκελο.

Για πρώτη φορά, ο 41χρόνος κατηγορούμενος Νιλς Χέγκελ – που εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για έξι παρόμοιες υποθέσεις – παραδέχθηκε ότι διέπραξε τους 100 φόνους για τους οποίους κατηγορείται. Όταν το δικαστήριο τον ρώτησε αν οι κατηγορίες εναντίον του είναι δίκαιες, ο πρώην νοσηλευτής απάντησε «ναι».

Ο Χέγκελ δεν έχει εκφράσει πραγματική μεταμέλεια. Και σύμφωνα με τους συγκρατούμενούς του, δηλώνει με ικανοποίηση ότι είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

200 θύματα;

Επί πέντε χρόνια, πρώτα στο νοσοκομείο της Όλντενμπουργκ και στη συνέχεια σε αυτό της γειτονικής πόλης Ντέλμενχορστ, ο Χέγκελ έδινε σκόπιμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θανατηφόρες δόσεις φαρμάκων στους ασθενείς που φρόντιζε προκειμένου να τους προκαλέσει ανακοπή προτού προσπαθήσει να τους επαναφέρει στη ζωή, τις περισσότερες φορές μάταια.

Κίνητρά του: η επιθυμία του να κάνει επίδειξη στους συναδέλφους του δείχνοντας τις ικανότητές του στην ανάνηψη ασθενών και «η βαρεμάρα», όπως ανέφερε η εισαγγελία. Επέλεξε τυχαία τα θύματά του, τα οποία ήταν 34 με 96 ετών.

Αν και η δίκη αφορά 100 φόνους –64 στο Ντέλμενχορστ και 36 στο Όλντενμπουργκ—ο Χέγκελ δεν έχει ομολογήσει τα πάντα και κρατά καλά τα μυστικά του.

Για τον λόγο αυτό οι εισαγγελείς εκτιμούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων του σε περισσότερα από 200, κάτι που όμως είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί διότι πολλοί από τους ασθενείς έχουν αποτεφρωθεί.

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του

Ο δρόμος ήταν μακρύς μέχρι αυτή την πρωτόγνωρη δίκη. Το 2005 ο Χέγκελ πιάστηκε να δίνει ενδοφλεβίως ένα μη συνταγογραφημένο φάρμακο σε ασθενή στο Ντέλμενχορστ. Το 2008 καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Οδηγήθηκε στη φυλακή το 2009 όπου παραμένει έκτοτε.

Από το 2014 ως το 2015 ακολούθησε δεύτερη δίκη, έπειτα από πίεση των συγγενών των θυμάτων. Δήλωσε ένοχος για τον φόνο και την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον συνολικά πέντε ανθρώπων και τότε καταδικάστηκε σε ισόβια.
Την περίοδο εκείνη παραδέχθηκε σε ψυχολόγο ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον ακόμη 30 ανθρώπους στο Ντέλμενχορστ. Στη συνέχεια οι ερευνητές επέκτειναν την έρευνά τους στο νοσοκομείο του Όλντενμπουργκ και προχώρησαν στην εκταφή περισσότερων από 134 ασθενών.

Τότε ήρθε στο φως το εύρος της δράσης του, προκαλώντας σοκ στη Γερμανία.

Η υπόθεση έφερε στο φως και τις ευθύνες των νοσοκομείων, τα οποία δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν, παρά τη συχνότητα των ανανήψεων και τον μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφονταν όταν ο Χέγκελ εργαζόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Πρώην συνάδελφοί του, αλλά και ανώτεροί του θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στη δικαιοσύνη, μόλις ολοκληρωθεί η δίκη του πρώην νοσηλευτή.