ΚΟΣΜΟΣ

Τέρμα στην αμερικανική υπηκοότητα για τα παιδιά μη αμερικανών πολιτών που γεννιούνται στις ΗΠΑ θέλει ο Τραμπ

terma-stin-amerikaniki-ypikootita-gia-ta-paidia-mi-amerikanon-politon-poy-gennioyntai-stis-ipa-thelei-o-tramp-2280907

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του να καταργήσει το καθεστώς αυτόματης χορήγησης αμερικανικής υπηκοότητας στα παιδιά που γεννούνται στις ΗΠΑ από μη – Αμερικανού πολίτες ή παράτυπους μετανάστες, μία πρακτική που ισχύσει στη χώρα από το 1968.

Σε συνέντευξή του στο Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογράψει προεδρικό διάταγμα με το οποίο να καταργεί αυτό το δικαίωμα, αναφερόμενος κυρίως στα παιδιά των παράτυπων μεταναστών, καθώς προσπαθεί να θέσει το μεταναστευτικό ζήτημα στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας του, πριν τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου αν έρθει κάποιος και αποκτήσει μωρό, αυτό το μωρό είναι πολίτης των ΗΠΑ (…) με όλα τα πλεονεκτήματα», δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη. «Είναι γελοίο, είναι γελοίο, πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

«Μου έλεγαν πάντα ότι χρειαζόμαστε μια συνταγματική αναθεώρηση. Ξέρετε κάτι; Δεν ισχύει», επεσήμανε ο Τραμπ. «Γίνεται με ένα διάταγμα», εξήγησε.

Εκτός από τις επικρίσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει, το ενδεχόμενο ο πρόεδρος να μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση μέσω ενός διατάγματος αυτή την αρχή που περιλαμβάνεται στην 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος αμφισβητείται από πολλούς νομικούς.