ΚΟΣΜΟΣ

Με απειλές ο απόπλους του «Πορθητή»: Αν παρενοχληθούμε το ναυτικό μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο

me-apeiles-o-apoploys-toy-porthiti-an-parenochlithoyme-to-naytiko-mas-tha-kanei-o-ti-einai-aparaitito-2280921

Για την πρώτη του γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε σήμερα το τουρκικό γεωτρύπανο πλοίο «Πορθητής» (Φατίχ), ενώ στην τελετή απόπλου παρευρέθη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.

Στην ομιλία του, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι το πλοίο θα επιχειρήσει  στον στόχο «Αλάνια 1», νότια της Αττάλειας,  «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς»  καθώς «ο σεβασμός των αμοιβαίων δικαιωμάτων και του δικαίου, και το σημαντικότερο, ο σεβασμός της φύσης και του ανθρώπου είναι η βάση των ενεργειών μας, με τις οποίες δίνουμε το παράδειγμα». 

me-apeiles-o-apoploys-toy-porthiti-an-parenochlithoyme-to-naytiko-mas-tha-kanei-o-ti-einai-aparaitito0

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας διεμήνυσε σε όσους «προσπάθησαν να περιορίσουν τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου, της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προστατεύουμε κάθε πλατφόρμα».

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την ασφάλεια, αλλά εάν παρενοχληθούμε, το πολεμικό μας ναυτικό θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ντονμέζ.

me-apeiles-o-apoploys-toy-porthiti-an-parenochlithoyme-to-naytiko-mas-tha-kanei-o-ti-einai-aparaitito2

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Πορθητής θα πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά δεύτερου γεωτρύπανου.

me-apeiles-o-apoploys-toy-porthiti-an-parenochlithoyme-to-naytiko-mas-tha-kanei-o-ti-einai-aparaitito4