Με τον Μερτς ξεκίνησε η κούρσα για τη διαδοχή της Μέρκελ

Με τον Μερτς ξεκίνησε η κούρσα για τη διαδοχή της Μέρκελ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και νυν διευθυντής του γερμανικού παραρτήματος της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock, Φρίντριχ Μερτς, ανακοίνωσε χθες επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος. Ο Μερτς φέρεται να διαθέτει την υποστήριξη του προέδρου της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να εγκαταλείψει την ηγεσία του CDU. Η καγκελάριος είναι ακόμη αρκετά ισχυρή, τονίζει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε, που μεταδίδεται σήμερα. Η Μέρκελ είναι ο «πλέον επιτυχημένος αρχηγός κυβέρνησης στην Ευρώπη εδώ και πάνω από μία δεκαετία», επισημαίνει, ενώ ερωτηθείς εάν θα ολοκληρώσει τη θητεία της που λήγει το 2021, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μοιάζει να διατηρεί επιφυλάξεις.

Στην επικαιρότητα κυριάρχησε η ανακοίνωση του Μερτς πως αποφάσισε «κατόπιν βαθιάς σκέψης και πολυάριθμων συζητήσεων» να θέσει υποψηφιότητα, γιατί οι Χριστιανοδημοκράτες χρειάζονται «αλλαγή σελίδας και ανανέωση με έμπειρο και νέο πολιτικό προσωπικό». Σε δημοσκόπηση, που φιλοξένησε η ιστοσελίδα του περιοδικού «Σπίγκελ», ο Μερτς δείχνει να προηγείται στην κούρσα για τη διαδοχή της Μέρκελ με 33,7%. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η εκλεκτή της καγκελαρίου, γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ με 19,2%, και ο 38χρονος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν με μόλις 6,2%, όσο και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ.

«Ενα tweet δεν φθάνει για να μετρήσουμε όλες τις εταιρείες για τις οποίες ο Μερτς εργάστηκε ή εργάζεται ως λομπίστας: BlackRock, HSBC, Deutsche Börse, Ernst & Young, Axa, DBV Winterthur, Commerzbank. Αν ο Μερτς γίνει καγκελάριος, η τραπεζική μαφία θα εξοικονομήσει πολλούς λομπίστες», σχολίασε το ανώτατο στέλεχος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή