ΗΠΑ: Τραμπ κατά μεταναστών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής του πολιτικής επενδύει ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να κερδίσει συντηρητικούς ψηφοφόρους για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών της προσεχούς Τρίτης για το Κογκρέσο.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεση να εκδώσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καταργεί την αυτόματη απόδοση υπηκοότητας στα παιδιά παράτυπων μεταναστών, που γεννιούνται στο έδαφος των ΗΠΑ. «Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου, αν έρθει κάποια και αποκτήσει μωρό, αυτό το μωρό είναι πολίτης των ΗΠΑ με όλα τα πλεονεκτήματα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η 14η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, που χρονολογείται στο 1868, καθιερώνει ρητά την αυτόματη απόδοση υπηκοότητας σε κάθε άτομο που γεννιέται επί αμερικανικού εδάφους, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς των γονιών του. Για να αλλάξει το σύνταγμα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων σε Βουλή και Γερουσία και έγκριση της τροπολογίας από τα τρία τέταρτα των πολιτειών. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι δικαιούται να αλλάξει το καθεστώς με απλό προεδρικό διάταγμα, κάτι που αμφισβητείται από νομικούς και από τους Δημοκρατικούς.

Πόλεις από σκηνές

Παράλληλα, το Πεντάγωνο, κατόπιν εντολής του Τραμπ, αναπτύσσει 5.200 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό για να αναχαιτίσει το καραβάνι των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική. Μιλώντας στο δίκτυο Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα κατασκευαστούν πόλεις από σκηνές, όπου οι μετανάστες θα περιμένουν μέχρις ότου εκδικαστεί η αίτησή τους για παροχή ασύλου.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί έχουν εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον του Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι με τα κηρύγματα φυλετικού και πολιτικού μίσους ενθάρρυνε τα κρούσματα βίας που σφράγισαν την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου: το μακελειό που προκάλεσε σε εβραϊκή συναγωγή του Πίτσμπουργκ ο 46χρονος αντισημίτης Ρόμπερτ Μπάουερς και την αποστολή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε προσωπικότητες των Δημοκρατικών από τον οπαδό τού Τραμπ, Σεζάρ Σαγιόκ.

Χθες το απόγευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν στο Πίτσμπουργκ, όπου επρόκειτο να επισκεφθεί τους τραυματίες της αιματηρής επίθεσης, οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Ηγέτες της τοπικής εβραϊκής κοινότητας υπέγραψαν επιστολή με την οποία τον χαρακτήριζαν ανεπιθύμητο στον βαθμό που δεν αποκηρύσσει τα κηρύγματα μίσους ρατσιστικών ομάδων.

Εξάλλου, η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο αποκαλύπτει τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η διάδοση κηρυγμάτων μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται 11.696 αναρτήσεις στο Instagram με τον κωδικό #jewsdid911, που υποστηρίζουν ότι Εβραίοι βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Αλλες αναρτήσεις στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται στη ναζιστική ιδεολογία με τον κωδικό 88, ο οποίος χρησιμοποιείται από τους νεοναζί ως συντόμευση του «Heil Hitler» (το Η είναι το όγδοο γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου). Ο ίδιος ο Μπάουερς είχε ανεβάσει αντισημιτικά μηνύματα στο Διαδίκτυο, ενώ ο Σαγιόκ φέρεται να έχει ριζοσπαστικοποιηθεί κρίνοντας από εξτρεμιστικά μηνύματα στο Facebook και στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή