ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ μπορούν να στείλουν έως 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό

Τραμπ: Οι ΗΠΑ μπορούν να στείλουν έως 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό

Την αποστολή έως και 15.000 στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία ένδειξη σκλήρυνσης της του απέναντι στο καραβάνι μεταναστών, που επιθυμεί να διαφύγει από τη βία και την φτώχεια στην Κεντρική Αμερική. 

Νωρίτερα σήμερα το Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι περίπου 7.000 ενεργά στρατεύματα ενδεχόταν να αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με όσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για μια αρχική εκτίμηση η οποία θα μπορούσε να αλλάξει. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος είχε προβλέψει ότι ο αριθμός των στρατευμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι πάνω από 5.200 στρατεύματα θα μεταφερθούν στα σύνορα. 

Δεύτερο καραβάνι περίπου 2.000 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική συνέχισε χθες Τρίτη τον δρόμο του στην Πολιτεία Τσιάπας στο νότιο Μεξικό, αφού κατάφερε τη Δευτέρα να περάσει τον ποταμό που χωρίζει τη Γουατεμάλα από το Μεξικό.

Όπως και οι μετανάστες του πρώτου καραβανιού – που αριθμεί περίπου 4.000 μετανάστες σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Pueblos sin Fronteras (Ανθρωποι χωρίς σύνορα) –  και αυτοί είναι στην πλειονότητά τους πολίτες Ονδούρας και έχουν απορρίψει το σχέδιο βοήθειας του Μεξικανού προέδρου, ο οποίος τους προσέφερε ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση για τα παιδιά τους και προσωρινή εργασία με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν την πορεία τους και θα καταθέσουν αίτημα για την παροχή ασύλου στις πολιτείες Τσιάπας και Οαχάκα.

Οι μετανάστες αυτοί, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έφτασαν την Τρίτη στην Ταπατσούλα, όπου πέρασαν τη νύκτα, μετά από μία πορεία 25 χιλιομέτρων. Τη Δευτέρα, κατάφεραν να διασχίσουν μαζικά τον ποταμό Σουτσιάτε, αφού απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού στη μεθοριακή γέφυρα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια, τα οποία οδήγησαν και στον θάνατο ενός ανθρώπου.