Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τα τουρκικά πλήγματα εναντίον Κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τα τουρκικά πλήγματα εναντίον Κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της αναφορικά με τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον κουρδικών θέσεων στη Συρία, οι οποίοι προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή, από τις δυνάμεις που στηρίζει η Ουάσιγκτον, μιας επιχείρησης εναντίον του ISIS.

«Μονομερή στρατιωτικά πλήγματα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται, την ώρα που θα μπορούσε να είναι παρόν στην περιοχή ή στα περίχωρα αμερικανικό προσωπικό, (αυτό) μας ανησυχεί πολύ» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρόμπερτ Παλαντίνο.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, όπου κυριαρχεί μια κουρδική πολιτοφυλακή και στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν σήμερα την προσωρινή διακοπή της επίθεσης εναντίον των τζιχαντιστών στο ανατολικό τμήμα, μετά τα πλήγματα της Άγκυρας σε θέσεις των Κούρδων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) κοντά στα σύνορα.

Καταγγέλλοντας τον «συγχρονισμό» μεταξύ των τουρκικών βομβαρδισμών και των αντεπιθέσεων των τζιχαντιστών, οι FDS προειδοποίησαν σήμερα ότι η παύση των επιχειρήσεων εναντίον του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό τμήμα θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις επιθέσεις της.

«Αυτός ο συντονισμός μεταξύ των επιθέσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και εκείνων του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των δυνάμεών μας μάς οδηγεί σε μια προσωρινή διακοπή της μάχης» εναντίον «του τελευταίου προπυργίου της τρομοκρατικής οργάνωσης» τονίζουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις σε μια ανακοίνωση.

«Η συνέχιση αυτών των επιθέσεων θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεών μας».

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία και τους YPG με στόχο την «αποκλιμάκωση».

«Ο συντονισμός και η συζήτηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας σε θέματα ασφαλείας είναι μια καλύτερη προσέγγιση» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρόμπερτ Παλαντίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή